Objavljeni novi dokumenti o špijuniranju CIA-e

WikiLeaks je objavio novu hrpu dokumenata koji dokazuju kako je CIA hakirala brojne uređaje i operativne sustave

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 08.03.2017. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Priča u koju nitko nije sumnjao, ali i priča koja se godinama nije mogla dokazati, ali kada su jednom počeli "curiti" dokumenti, krenula je istinska poplava. Posljednjih nekoliko godina svjedočimo čestim objavama dokumenata koj dokazuju da vladajuće strukture i njihove agencije u svim moćnijim zemljama svijeta uredno špijuniraju svoje građane. Iz tko zna kojeg razloga, možda objektivnog, u cijeloj toj priči prednjače Sjedinjene Američke Države i njihove vladine agencije. Edward Snowden je prokazao National Security Agency (NSA), zbog čega je i danas u statusu političkog azilanta na tlu Rusije, a WikiLeaks se u svojoj posljednjoj objavi fokusirao na Central Intelligence Agency odnosno CIA. 

Novi set dokumenata nazvan "Vault 7" donosi ukupno 8761 dokument u kojem se razotkrivaju načini špijuniranja, praćenja i hakiranja na operativnim sustavima, mobilnim operativnim sustavima ali i ostalim "pametnim" stvarčicama. Tako se, između ostaloga, dokazuje kako se u razdoblju od 2014 do 2016 godine CIA koristila takozvanim "exploitima" za praćenje uređaja na Googleovom Android mobilnom operativnom sustavu i Appleovom iOS mobilnom operativnom sustavu. Android je "pogođen" s 24 takva exploita, dok ih je u istom razdoblju na iOS platformi bilo 14. Ono što će vjerojatno sve najviše zaintrigirati je i objava kako su hakirani i Samsungovi pametni televizori! CIA je za njih pripremila poseban alat nazvan "Weeping Angel"...

Pomoću njega su, tvrdi se u dokumentima koje je objavio WikiLeaks, CIA-ini agenti mogli prisluškivati razgovore u prostoriji i snimljene materijale slati izravno na CIA servere. Za korisnike TV uređaja sve je bilo u redu, osim što su "primjetili određene smetnje u zvuku"... Za sada se nitko iz CIA nije oglasio vezano uz curenje ovih dokumenata. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti