Cijepljenje protiv COVID-19 u Hrvatskoj: Još nije definirano kako će se i gdje građani moći cijepiti

Znanstvenici ističu kako bi postotak procijepljenosti trebao biti 80 posto za obuzdavanje pandemije.

Hina | 22.12.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Epidemiologinja HZJZ Sanja Kurečić-Filipović rekla je u utorak kako će se u prvoj fazi cijepljenja protiv koronavirusa građani cijepiti na licu mjesta, a da još nije do kraja definirano kako će se provesti cijepljenje ostalog pučanstva.

To je otvorna tema o kojoj se raspravlja, još uvijek ništa nije zaključeno, no vjerujem da će se odluka brzo donijeti, rekla je predstavnica HZJZ na upit kako se planira provesti cijepljenje, kroz domove zdravlja ili na određenim „punktovima“, poput dvorana?

U prvoj fazi, u nedjelju i ponedjeljak, 27. i 28. prosinca, u pravilu će se cijepiti na licu mjesta, rekla je Kurečić-Filipović na Hrvatskom radiju, podsjetivši da u Hrvatsku za početak stiže simbolična količina cjepiva od 9750 doza, koja će se raspodijeliti na najugroženije korisnike, one u domovima za starije i zdravstvene djelatnike koji rade s COVID-19 pacijentima.

Napominje da u Hrvatskoj, zahvaljujući sustavu cijepljenja protiv gripe, postoji razrađen sustav cijepljenja u kojem domovi zdravlja i liječnici imaju iskustva, ali da zbog karakteristika novog cjepiva, poput potrebe da se čuva na niskim temperaturama, neki liječnici smatraju da bi bilo bolje organizirati cijepljenje kroz određene punktove. No, to je još na razmatranju, rekla je Kurečić-Filipović.

Virusni imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić nada se da će se postići što veća procijepljenost, barem oko 70 posto. Ako postignemo 70 i više posto, to bi bilo relativno dobro, no bilo bi bolje da bude 80 posto, kaže Jonić i predlaže da se u provedbi cijepljenja razmisli o „punktovima“, točkama koje bi imale sve potrebne sadržaje.

Iako cijepivo dolazi, a brojke zaraženih su u padu, razloga za opuštanje nema, poručuje Marijo Parčina, klinički mikrobiolog i epidemiolog zaraznih bolesti s Kliničke bolnice u Bonnu.

Razloge za opuštanje nema. Mora se cijepiti u dvije doze i mora se puno ljudi cijepiti, brzina procjepljivanja je jedan od važnih faktora, rekao je Parčina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti