Cilj je spasiti 450 tisuća života godišnje: Hrvatski istraživači sudjeluju u važnom međunarodnom projektu

U projektu sudjeluje i Googleova filantropska podružnica Google.org s 2 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2023. / 12:33

Dijete ide u školu (Foto: Getty Images)

Podaci o smrtnosti na prometnicama i cestama diljem svijeta iznimno su alarmantni, pogotovo među najmlađima. Prema nekim podacima, svaki dan na putu do škole u svijetu pogine oko 500 djece, a jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda jest prepoloviti ukupan broj smrtnih slučajeva i ozljeda na cestama do 2030. godine.

Semafor (Getty Images) Googleova umjetna inteligencija može smanjiti prometne gužve na križanjima sa semaforima

Jedan od načina s kojim to žele postići jest putem tehnologije i umjetne inteligencije. U sklopu projekata koji financira Googleova filantropska podružnica Google.org s 2 milijuna dolara, sudjelovat će i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva te Fakultet prometnih znanosti.

Voditelj međunarodnog konzorcija koji upravlja ovim projektom bit će Međunarodna organizacija za procjenu cestovne infrastrukture (iRAP), a u sklopu projekta, korištenjem umjetne inteligencije, satelitskih snimaka i Google Street Viewa ocjenjivat će se cestovna infrastruktura oko škola u Vijetnamu, u kojem čak oko 50 posto smrti adolescenata uzrokuju upravo prometne nezgode.

Nakon prepoznavanja opasnih prometnica, predložit će se i ovim projektom podržati njihova nadogradnja. iRAP, organizacija koja je posvećena smanjenju visokorizičnih cesta diljem svijeta i time spašavanju života, razvila je metodologiju i sustav ocjenjivanja od jedne do pet zvjezdica za označavanje sigurnosti ceste. Na cesti ocijenjenoj s 1 zvjezdicom vjerojatnost prometne nesreće otprilike je 20 puta veća nego na cesti s 5 zvjezdica.

Semafor Znanstvenici predlažu uvođenje još jednog svjetla na semaforima

Naše istraživanje će tu metodologiju učiniti dostupnijom primjenom metoda umjetne inteligencije. Važnost problema i kvaliteta našeg prijedloga uvrstili su nas među 15 projekata koji će biti financirani u okviru programa Google AI for Global Goals. Naš projekt je globalni pothvat u kojem pored iRAP-a, FER-a i FPZ-a sudjeluju i tvrtka Anditi iz Australije te Azijska fondacija za prevenciju ozljeda (AIPF). komentirao je prof. dr. sc. Siniša Šegvić, redoviti profesor Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave zagrebačkog FER-a.

Suradnja FER-a i iRAP-a traje još od 2019. godine, a najvažniji cilj te suradnje jest prepoznati sigurnosne atribute prometnica iz slika i videozapisa. Na ovom istraživačkom projektu svoju će doktorsku disertaciju raditi Marin Kačan, a glavno istraživačko pitanje jest može li se i u kojoj mjeri metodama računalnog vida prepoznati atribute prometnica koji određuju sigurnost sudionika u prometu.

Povećanjem broja cesta ocijenjenih s 3 zvjezdice do 2030. godine procijenjeno je da će se spasiti čak 450 tisuća života godišnje, a tom cilju vrijedan doprinos dat će i hrvatski istraživači.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti