Čitanje e-knjiga upotpunjeno je zvučnim efektima

Prilikom čitanja elektroničkih knjiga na uređajima poput iPada ili Kindlea mogao bi vas iznenaditi zvuk groma ili kiše.

Zimo Zimo Zimo | 29.08.2011. / 09:02

Čitanje e-knjiga upotpunjeno je zvučnim efektima

Prilikom čitanja elektroničkih knjiga na uređajima poput iPada ili Kindlea mogao bi vas iznenaditi zvuk groma ili kiše.

Booktrack, tvrtka koja se bavi dodavanjem zvukova u elektroničke knjige upotpuniti će ugođaj čitanja knjiga Charlotte Brontea, Arthura Conan Doylea i Williama Shakespearea u nadi kako bi privukla mlađe čitatelje.

Stvar funkcionira na vrlo zanimljiv način. Softvare mjeri vrijeme listanja stranica te na temelju toga može odrediti na kojem se dijelu stranice nalazite i prilikom toga 'pustiti' neki zvučni efekt. Primjerice u knjizi Sherlock Holmes priča će biti začinjena zvukom kiše na prozorima, ili u knjizi 'Ponos i predrasude' moći ćete čuti kuckanje kineskim šalicama.

Neke od knjiga već su dostupne za tržište SAD-a, a cijeli projekt je financijski podržao Peter Thiel, inače suosnivač servisa za online plaćanje PayPal koji kaže: 'Uvijek je uzbudljivo svjedočiti kreacijama novih forma medija. Tehnologija obećava kako će intuitivno očarati samog čitatelja.'

No s tim se ne slažu tradicionalisti koji kažu kako tehnologija oduzima užitak korištenja mašte stimulirano pričom koju čitaju. David Nicholls, autor bestsellera 'One Day' kaže kako je ovo suprotnost čitanju. 'To će biti samo distrakcija.'

Booktrack izdanja već su dostupna za korisnike iPad uređaja, a iz kompanije javljaju kako uskoro stiže i podrška za ostalime tablet uređaje.

Što vi mislite o zvukovima prilikom čitanja e-knjiga?

Via Dailymail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti