Cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko sebe

Budućnost poslovanja nalazi se u oblaku jer će u sljedećih nekoliko godina sve aplikacije i usluge biti smještene upravo tamo, zaključeno je na Oracleovoj konferenciji.

Martina Čizmić | 27.03.2019. / 12:21

Marin Tadić, Oracle (Foto: Oracle)

Što nas čeka u budućnosti i koje će tehnologije obilježiti naš poslovni i privatni život? Upravo su na ta pitanja dali odgovore na godišnjoj Oracleovoj konferenciji, Oracle Technology Day for Business održanoj u Zagrebu.

Ovogodišnja konferencija, 13. po redu, okupila je više od 300 stručnjaka među kojima su istaknuti hrvatski i inozemni govornici koji su pokušali dati rješenja i odgovore na izazovne zahtjeve kada je riječ o inovacijama i zbivanjima na globalnoj, regionalnoj i domaćoj IT sceni.

Osmišljena kako bi se sudionicima omogućilo istraživanje novih tehnologija u oblaku i uvid u najbolje prakse te uspješne studije slučaja, ovogodišnja konferencija održana je pod prikladnim motom „Your Future Runs on Cloud“. A da je budućnost poslovanja zaista u oblaku, potvrdio je jedan od ključnih govornika ovogodišnje konferencije Roman Biller, voditelj prodaje tehnologije za Središnju i Istočnu Europu.

„Tržištu smo isporučili nevjerojatnu količinu inovacija i vidimo porast kupaca u cijelom našem cloudu, posebice Oracle Autonomous Cloudu, koji predstavlja možda i najvažniju najavu u povijesti Oraclea. Vjerujemo da će autonomne tehnologije u potpunosti preoblikovati pristup IT industriji. Ovo je razdoblje izvanrednih mogućnosti, cloud tehnologije mijenjaju način na koji razmišljamo i komuniciramo sa svijetom oko nas, a prilike koje su predstavljene u oblaku pružaju tvrtkama temelje za stvaranje novih, revolucionarnih inovacija i cijele industrije“, naglasio je Biller.

Roman Biller, Oracle (Foto: Oracle)

Uz Billera, ključni govornik Oraclea bio je i Marin Tadić, prvi čovjek kompanije za Adriatic regiju.

„S povećanom razinom složenosti koje su povezane s upravljanjem podacima i novim aplikacijama, pojedinim organizacijama gotovo je nemoguće držati korak s ritmom inovacija koje zahtijevaju i znatna ulaganja. Stoga su upravo tehnologije u cloudu pravo rješenje problema. Predviđa se da će do 2025. godine 80 posto IT poduzeća prijeći na cloud što i nama otvara brojne mogućnosti. Kako bismo iskoristili te prilike, moramo dati sve od sebe i trendove primijeniti i u Hrvatskoj. Jedino ćemo na taj način biti konkurentni na tržištu i držati korak sa svijetom“, istaknuo je Tadić.

Uz ključne Oracleove govornike, zanimljiva izlaganja i prezentacije primjera iz prakse održale su brojne domaće tvrtke. Sudionici konferencije imali su prilike iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama kao što je Remote Reality (RR), čijim se razvojem intenzivno bavi osječki start-up Orqa. Njihov direktor, Srđan Kovačević, prikazao je razlike, ali i druge ključne aspekte ove tehnologije koja omogućuje korisniku da vizualno doživi udaljeni prostor u stvarnom svijetu.

Davor Stanić iz tvrtke Neos na konferenciji je predstavio novi pristup u razvoju aplikacija, odnosno izgradnju i pokretanje aplikacija koje iskorištavaju prednosti modela isporuke u oblaku, zahvaljujući postojećoj cloud infrastrukturi. Uz to, ukazao je i na bolne točke razvoja aplikacija te prikazao kako doći do pametnog i što kraćeg ciklusa razvoja, brze identifikacije grešaka i automatizacije/orkestracije usluga.

Leon Badurina iz tvrtke Infobip, globalne komunikacijske platforme za tvrtke koja je ujedno i član Oracle partnerske mreže, prezentirao je kako se aplikacijama može pomoći digitalnim tržištima te kako optimizirati dijalog pomoću učinkovitog SMS-a Application-to-Person (A2P) koristeći Oracle Responsys. Uz njih, prezentacije su održali i predstavnici OriginTraila, Eurostepa i Multicoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti