Coravin - tehnologija u službi dobre kapljice, prvi vadičep koji čuva vino od kiseljenja

Ljubitelji dobre kapljice, s naglaskom na vino, ovaj će „gadget“ vjerojatno dočekati s oduševljenjem. S njim možete natočiti čašu vina, a ostatak sačuvati bez straha da će se pokvariti...

Tomislav Ćuto
Tomislav Ćuto | 01.08.2013. / 07:43 komentari
Coravin - tehnologija u službi dobre kapljice, prvi vadičep koji čuva vino od kiseljenja

Ljubitelji dobre kapljice, s naglaskom na vino, ovaj će „gadget“ vjerojatno dočekati s oduševljenjem. S njim možete natočiti čašu vina, a ostatak sačuvati bez straha da će se pokvariti...

tri vijesti o kojima se priča Elon Musk Zar zaista to ne koristi? Je li to moguće? U javnost procurila nevjerojatna tvrdnja Muskovih odvjetnika Olujni oblaci u obliku ljutitog lica, ilustracija Ako ne bude hitne promjene... Klimatolozi se vodili pogrešnim scenarijem klimatskih promjena? Satelitski podaci sugeriraju daleko lošiji ishod Nuklearna eksplozija, ilustracija Scenarij iz noćne more, ali... VIDEO Koliko treba biti udaljen da bi se preživjela eksplozija nuklearne bombe?

Greg Lambert, osnivač Coravin kompanije, magistar je nuklearnog inženjeringa, radi s medicinskim tehnologijama i ljubitelj je dobrog vina. Priča o vadičepu koji zapravo ne otvara bocu vina i ostavlja čep od pluta netaknutim počela je kada je Lambertova supruga ostala trudna. Za njega, bila je to poprilično teška situacija, jer su on i supruga obožavali popiti čašu dobrog vina, ali je ona zbog trudnoće morala prestati...

Lambert nije želio odustati od svoje navike, ali je svakako želio sačuvati vino od oksidacije i propadanja. Na Coravinu je radio punih 14 godina i proizvod je modificiran čak 23 puta. „Kada je supruga prestala piti vino, jednostavno sam htio teleportirati količinu vina dovoljnu za jednu čašu, a da pritom čep od pluta ostavim na mjestu“, prisjeća se Greg Lambert početaka. Na kraju, upornost se isplatila, rođen je Coravin.

Riječ je o svojevrsnom mini-kanisteru, koji je punjen argonom, plinom koji ispunjava prazan prostor prilikom provlačenja igle kroz čep od pluta, a u isto vrijeme spriječava ulazak kisika i time štiti vino od oksidacije. Uz Coravin, boca vina može trajati nekoliko godina nakon što natočite čašu, dvije, a što je vino starije, kao što znamo, to je bolje i upravo je ova filozofija glavni razlog nastanka, a i svrha, Coravina.

Ono što je problematično je cijena, jer Coravin (za sada dostupan samo u Sjedinjenim Američkim Državama) prodaje se po cijeni od 299 $, što je popriličan iznos, a ni punjenja argona (traju 15-20 istakanja) nisu uključeni u cijenu, a svaki košta 9,95 USD. Zanimljiv izum, namijenjen onima koji uživaju u čaši vina, dok će onima koji troše boce vjerojatno biti apsolutno nezanimljiv...

Vezane vijesti