Cortana – budućnost upravljanja računalima

Toshibina prijenosna računala koja će raditi na Windowsima 10 imat će posebnu tipku s kojom će se aktivirati glasovni pomoćnik Cortana

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2015. / 11:30

Cortana – budućnost upravljanja računalima

U roku od desetak godina uvelike se promijenio način na koji upravljamo mobilnim uređajima – još sredinom prošlog desetljeća većina ljudi opcijama telefona upravljala je samo (hardverskim) tipkama, da bi se s popularnošću pametnih telefona s velikim ekranima osjetljivim na dodir situacija promijenila te su dodiri prstom po ekranu zamijenili tipke. Posljednjih godina sve su popularniji i glasovni asistenti poput Appleovog Sirija putem kojih našim mobilnim uređajima možemo upravljati glasom. Osim telefona, opcija glasovnog upravljanja sve je popularnija i na pametnim televizorima, a čini se da bi u budućnosti s velikim brojem opcija na računalima, osim s tipkovnicom i mišem, odnosno trackpadom, također mogli upravljati glasom.

Naime, Microsoftov glasovni asistent Cortana bit će dio nadolazeće nove verzije operativnog sustava Windows koja će korisnicima omogućiti glasovno upravljanje računalima (i mobilnim uređajima). Kako bi korisnicima olakšali upravljanje računala glasom, iz Toshibe su najavili kako će na svojim budućim prijenosnim računalima koja će se isporučivati s operativnim sustavom Windows 10, ugraditi posebnu tipku za Cortanu. Tako će, za aktiviranje Microsoftovog glasovnog asistenta biti dovoljno samo pritisnuti ovu tipku i reći što želite napraviti. Takva posebna tipka osigurat će da nas Cortana sluša uvijek kad mi to želimo jer se glasovno aktiviranje Cortane u nekim slučajevima pokazalo problematičnim. Osim putem ove tipke, korisnici će Cortanu moći aktivirati i klikom miša na određenu dio ekrana, a na PC Worldu vjeruju kako u budućnosti možemo očekivati da će se tipka za aktiviranje glasovnog asistenta ugrađivati i u miševe.

a ovoj stranici dodaju i kako će dodavanje tipke za aktiviranje Cortane biti  vjerojatno najveća promjena na tipkovnicama od 1995. godine kada je dodana Windows tipka, a u budućnosti možemo očekivati da će se i druge kompanije osim Toshibe odlučiti na sličan potez i dodati posebnu tipku za Cortanu. Također, s vremenom će i ova tehnologija napredovati i biti sve preciznija, a mi se nadamo da će biti dostupna i na hrvatskom jeziku pa bi tako i mi u budućnosti većinu operacija na računalima za koje danas koristimo miš i tipkovnicu, mogli obavljati samo govorom. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti