Čovječanstvo mora zaustaviti rat s prirodom: "Cijeli je svijet zakazao. Trenutačni sustav teži uništenju, a ne očuvanju"

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres rekao je u srijedu, na prvom samitu UN-a o krizi biološke raznolikosti, da čovječanstvo mora zaustaviti "ratovanje s prirodom".

Hina | 01.10.2020. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moramo promijeniti smjer i transformirati svoj odnos s prirodnim svijetom, rekao je Guterres.

Dodao je da je jedna od posljedica neravnoteže s prirodom, uzrokovane krčenjem šuma, klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane, pojava smrtonosnih bolesti poput AIDS-a, ebole i COVID-19.

Degradacija prirode nije čisto ekološko pitanje – ona obuhvaća gospodarstvo, zdravstvo, socijalnu pravdu i ljudska prava, rekao je Guterres. Zanemarivanje naših dragocjenih resursa može pogoršati geopolitičke tenzije i sukobe. Ipak, prečesto zdravlje okoliša zanemaruju ili umanjuju drugi vladini sektori, dodao je.

Guterres je rekao da su zemlje uglavnom zakazale u zaštiti planeta.

Početkom ovog mjeseca UN je objavio veliku procjenu koja je utvrdila da niti jedan od 20 globalnih ciljeva biološke raznolikosti, dogovorenih prije 10 godina s rokom do 2020., nije u potpunosti ispunjen.

Guterres je rekao da vlade moraju uključiti rješenja koja se temelje na prirodi u planu oporavka od koronavirusa, pritom ulažući u šume, močvare i oceane.

Prirodu se mora uzeti u obzir na financijskim tržištima jer je trenutačni sustav težio uništenju, a ne očuvanju, rekao je.

Guterres je pozvao svjetske čelnike da osiguraju najambicioznije mjere i ciljeve koji štite prirodni svijet kroz okvir biološke raznolikosti koji će biti usvojen na UN-ovoj konvenciji o biološkoj raznolikosti COP15 u svibnju u kineskom Kunmingu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti