Čudesno: Ovo su prve fotografije svijetlećih morskih pasa ikad snimljene

Znanstvenici su nedavno uspjeli napraviti prve ikad snimljene fotografije tri vrste morskih pasa koje žive u Tihom Oceanu blizu Novog Zelanda i koje svijetle u mraku.

Branimir Vorša | 04.03.2021. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fotografirane tri vrste morskih pasa nisu nove, no znanstvenici s belgijskog katoličkog sveučilišta u Louvainu te novozelandskog instituta za istraživanja vode i atmosfere, prvi su put uspjeli fotografirati njihovu luminiscenciju, a fotografije su objavljene u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Frontiers in Marine Science.

Najviše su se usredotočili na psa mrkalja te vrste morskih pasa lanternjaka, lucifer morskog psa i južnog lanternjaka.

Pas mrkalj najveći je poznati svijetleći kralježnjak i može narasti do 180 centimetara dužine. Uglavnom se hrani drugim morskim psima, uključujući i spomenute lanternjake.

Sve tri spomenute vrste su bioluminiscentne, što znači da samo proizvode svjetlost. Ta im je svjetlost itekako potrebna jer žive u oceanskoj takozvanoj "zoni sumraka" na dubinama od 200 do 1000 metara.

Ta sposobnost im isto tako pomaže u skrivanju od drugih grabežljivaca, ističe se u studiji. Dok se to čini posve nelogičnim, koautor studije Jerome Mallefet pojašnjava da se svjetlost koju emitiraju ti morski psi zapravo stapa s blagim svijetlom koje dopire s površine mora, gledano iz dubine prema površini te oni na taj način ostaju kamuflirani.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti