Da i to je moguće: Google mora platiti odštetu bivšem australskom političaru zbog komentara na YouTubeu

Zanimljivo, Shanks je također bio na optuženičkoj klupi do prošle godine, kad je postignuta nagodba prema kojoj je youtuber političaru isplatio odštetu u visini od 100 tisuća australskih dolara i uredio sporne snimke.

Martina Čizmić | 06.06.2022. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski sud donio je odluku u kojoj Googleu nalaže plaćanje odštete u visini od 715 tisuća australskih dolara, bivšem australskom političaru Johnu Barilarou.

Kako se navodi u presudi, Google je odbio ispod YouTube videa političara ukloniti "uporne, rasističke, zlonamjerne i omalovažavajuće komentare", a pri tome je zaradio od posjeta korisnika koji su gledali taj video. Barilaro je, stoji u pojašnjenju, zbog svega odlučio napustiti politiku, iako je u tom trenutku bio zamjenik premijera Novog južnog Walesa.

Tijekom sudske rasprave, prikazan je video koji je napravio Jordan Shanks, u kojem se Barilaroa naziva "korumpiranim" i vrijeđa njegovo talijansko podrijetlo, a što je sudac nazvao "čistim govorom mržnje".

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Govor mržnje i zlostavljanje na internetu porasli su za 20 posto tijekom pandemije

Presuda je ponovno pobudila pitanje odgovornosti velikih tehnoloških platformi za komentare i sadržaj koji se objavljuje na njima. Australija je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je izjednačila odgovornost tehnoloških tvrtki s izdavačima. I jedni i drugi odgovorni su za komentare i sadržaj koji objavljuju.

Profesor David Rolph s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Sydneyu istaknuo je kako su komentari prijavljeni Googleu, no da "su ih pogledali i ostavili na stranici". Činjenica da u Googleu (odnosno YouTubeu) nisu uklonili video, direktno je prekršila njihova praviila korištenja namijenjena zaštiti javnih osoba.

Zanimljivo, Shanks je također bio na optuženičkoj klupi do prošle godine, kad je postignuta nagodba prema kojoj je youtuber političaru isplatio odštetu u visini od 100 tisuća australskih dolara i uredio sporne snimke.

No, Shanks je trebao YouTube kako bi širio svoj otrov, a Google je bio spreman pridružiti mu se kako bi zaradio kroz svoj poslovni model, istaknuo je sudac u presudi. Dodao je kako je i nakon nagodbe, Shanks nastavio sa zlonamjernim komentarima o Barilarou i njegovim odvjetnicima, zbog čega će sud i njega i Google prijaviti vlastima zbog "nepoštivanja suda i pritiska na pravosuđe".

Slika nije dostupna Austrija prelomila: Ili će internetske platforme uklanjati govor mržnje ili će platiti do 10 milijuna eura

Nakon objavljene presude, Barilaro je novinarima rekao kako tužba nikad nije bila usmjerena na novac.

Cilj je bio dobiti ispriku i ukloniti video. Naravno, sad je isprika bezvrijedna jer se kampanja nastavlja, ali bila je potrebna sudska presuda da Google reagira, rekao je Barilaro.

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti