Dan tišine na Baliju obilježava se gašenjem mobilnog interneta

Tijekom Dana tišine obustavljaju se gotovo sve svakodnevne aktivnosti, a ove godine i mobilni internet.

Martina Čizmić | 06.03.2019. / 17:35

Bez signala na plaži (Foto: Getty Images)

Poznato indonezijsko turističko odredište Bali, na lokalni hiduistički praznik Nyepi ili Dan tišine bit će bez mobilnog interneta 24 sata, izjavio je srijedu jedan od mjesnih dužnosnika.

Drugu godinu zaredom, svi operateri mobilne telefonije na Baliju će morati zatvoriti podatkovne usluge od četvrtka ujutro, izvijestilo je Ministarstvo komunikacija.

Ostale internetske usluge funkcionirat će kao i obično.

Pristup internetu u ključnim objektima i javnim prostorima mora biti zajamčen, stoji u priopćenju te se dodaje da će i Međunarodna zračna luka Bali biti zatvorena 24 sata.

Nyepi ili Dan tišine predstavlja hinduističku Novu godinu, no slavi se svakog proljeća u noći novog mjeseca. Praznik gotovo u potpunosti obustavlja svakodnevne aktivnosti jer stanovnici otoka, uključujući i brojne turiste, ostaju u svojim domovima, odnosno hotelima.

Datum proslave hinduističke Nove godine koja se slavi na Baliju, svake se godine mijenja. Nyepiju, jednom od najvažnijih blagdana u kulturi otoka, prethodi nekoliko ritualnih obreda u kojima sudjeluju gotovo svi otočani i turisti. Nakon ceremonija cijeli je otok uronjen u tišinu jer se vjeruje kako je važno da demoni povjeruju da je otok prazan.

Na Dan tišine na otoku su dežurni samo Hitna pomoć i policija, koja patrolira gradom kako bi se uvjerila da su građani u novu godinu ušli bez struje, tv-a, radija i buke. Vrijeme provode u meditaciji i postu te ga koriste da bi razmislili o godini koja slijedi i o vlastitim ciljevima.

Gradske vlasti kažu da brojni turisti stižu na Bali upravo da bi doživjeli mir i spokoj Nyepija.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti