Dani sigurnijeg interneta: „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“

Sadržaj na internetu postaje sve interaktivniji, privlačniji i dostupniji, a djecu treba naučiti kako ga upotrebljavati.

Martina Čizmić | 31.01.2018. / 07:15

Dan sigurnijeg interneta (Foto: CSI) (Foto: CSI)

Svake godine 6. veljače obilježava se Dan sigurnijeg interneta u cijeloj Europi. Ove godine Centar za sigurniji Internet, s partnerima Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Gradom Osijekom i tvrtkom VIPnet d.o.o. uz potporu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te u suradnji s HAKOM-om, organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Tako će HAKOM predstaviti svoju brošuru „Kako zaštiti dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“, koja se drugu godinu zaredom dijeli svim učenicama i učenicima u svim osnovnim školama. Brošura je namijenjena djeci i roditeljima, a za svaku školsku godinu osvježava se novim sadržajem u skladu s trendovima i brzim razvojem usluga i tehnologija. U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta održat će se i predavanje o sigurnosti na internetu.

Internet je ušao u živote svih nas, a djeca se njime potpuno samostalno i bez nadzora počinju koristiti već u osnovnoj školi. Većini nedostaje dovoljno znanja o sigurnosti na internetu, a u HAKOM-u imamo dojam da djeca često znaju i više od svojih roditelja, pa je cilj brošure ne samo pružiti informacije djeci nego i njihovim roditeljima, i još važnije - potaknuti roditelje i djecu da međusobno razgovaraju o ovoj važnoj temi! istaknuo je dr. sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Iz CSI-ja ističu kako je sudjelovanje do sada potvrdilo preko 200 organizacija te pozivaju sve institucije, organizacije i škole koje se žele uključiti u obilježavanje Dana da se prijave na poveznici www.csi.hr/p/dsi2018.

Želimo i ove godine potaknuti što veći broj organizacija i institucija na aktivno obilježavanje toga dana. Dan sigurnijeg interneta 2017. godine obilježilo je preko 197 organizacija i više od 30.000 djece bilo je uključeno u aktivnosti i radionice. Svim prijavljenim organizacijama bit će dostavljeni materijali, prezentacije i online predavanja za lakše organiziranje Dana sigurnijeg interneta, pojašnjavaju iz CSI-ja.

Sadržaj na internetu postaje sve interaktivniji, privlačniji i dostupniji, vrlo teško se može nazirati gdje, kada i kako djeca pristupaju istom. Najbolja zaštita završava u vrhu njihovog prsta, a počinje u edukaciji koja mora biti dostupna i prilagodljiva njihovoj dobi. Poseban izazov su roditelji koji bi trebali koristiti tehnologiju kako bi se zbližili sa svojom djecom i izgradili odnos koji nužan za kvalitetan razvoj svakog djeteta. Trebamo prihvatiti tehnologije kao veliku mogućnost da zajedno sa djecom pravimo edukativan, zanimljiv i siguran sadržaj i pokažemo im da je razlika između dobrog i lošeg interneta samo u osobi koja ga koristi, dodao je predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“. I ove je godine jedna od aktivnosti obilježavanja internacionalni online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu na stranici Dan sigurnijeg interneta. Prošle godine kviz je riješilo više od 24.000 učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vipnet svojim aktivnostima želi aktivno pridonijeti razvoju svijesti o važnosti sigurnosti djece na internetu. Na pet modela mobilnih uređaja koji se nalaze u Vip prepaid ponudi, Vipnet predinstalira aplikaciju netHELP. Aplikacija je dostupna na uređajima LG K10 2017 DS, ZTE Blade A512, ZTE A520, Alcatel U5 te Alcatel U5 Premium. NetHELP omogućava registraciju roditelja i djece kao posebnih kategorija korisnika, nudi ključne savjete i odgovore na najčešće postavljana pitanja, pružajući korisnicima potrebnu podršku u bilo kojem trenutku. U sklopu projekta Safer Internet Center Croatia, Vipnet već treću godinu zaredom za pobjednike kviza znanja o sigurnosti na internetu, osigurava mobilne uređaje, istaknula je direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta, Martina Rizman Matić.

Fokus sigurnosti na internetu tijekom godina se s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira na to jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu. U promicanju boljeg interneta naš zadatak je da ohrabrimo ljude da se uključe u iskorištavanje što više dobrih prilika koje se nude na internetu, dok im u isto vrijeme dajemo sposobnosti, znanje i potporu koja im je potrebna za suočavanje s mogućim rizicima, ističu na kraju iz CSI-ja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti