Danas se pušta u pogon ALMA, najveći teleskop koji bi mogao otkriti misteriju svemira

U čileanskoj pustinji, danas će u pogon biti puštene 66 antene koje prikupljaju radio valove iz svemira i procesiraju ih u računalu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 13.03.2013. / 09:56

Danas se pušta u pogon ALMA, najveći teleskop koji bi mogao otkriti misteriju svemira

U čileanskoj pustinji, danas će u pogon biti puštene 66 antene koje prikupljaju radio valove iz svemira a koje bi nam mogle dati brojne odgovore na pitanja o porjeklu svemira.

Atacama Large Millimeter Array, ili skraćeno ALMA najmoćniji je teleskop n svijetu u koji je uloženo više od 1.3 milijarde dolara a koji će pomoći znanstvenicima da otkriju činjenice od kud potičemo.

ALMA je 10 puta točniji teleskop od Hubblea, a prikupljene radio valove pretvara u digitalne informacije koje se pak prenose putem optičkih vodiča dugih 6 kilometara u super računala koja imaju snagu kao 3 milijuna laptopa.

Astronomi će tako pretvoriti podatke u slike koje će biti 10 puta oštrije nego one od Hubblea.

Za razliku od ostalih teleskopa, ALMA se sastoji od 66 gigantskih antena i nalazi se u Čileu na visini od 5000 metara, dok se postrojenja nalaze na visini od 2900 metara gdje će znanstvenici imati i dodatni kisik.

'Prikupljanjem radiovalova umjesto optičkog svjetla, ALMA može 'gledati' kroz gustu prašinu u oblacima u dubokom svemiru. To će omogućiti astronomima uvid u galaksije nastale neposredno nakon Velikog praska. Također, moći će se vidjeti kako su pojedine zvijezde i planeti formirani, što bi moglo objasniti misteriju kako smo zapravo nastali, odnosno moći će se pronaći tragovi spojeva vode na kemikalijama sličnih onima u DNA', istaknuo je Brian Ellison, voditelj projekta.

ALMA bi mogla odgovoriti na pitanje od kud smo došli

Čileanska pustinja odabrana je kao mjesto za ovaj teleskop iz razloga što je to jedno od rijetkih mjesta na zemlji gdje je visoka stopa suhoće bez umetne svjetlosti. Suhoća je posebno važna jer vlaga u zraku upija radiovalove tanjura koji se pokušavaju uhvatiti'

Više o svemu možete pročitati na službenim stranicama ALMA-e.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti