Naše razmišljanje o starijim ljudima i njihovim sposobnostima poprilično je zastarjelo te su današnji 70-godišnjaci i 80-godišnjaci fizički i kognitivno ispred svojih vršnjaka koji su živjeli prije 30-ak godina, pokazalo je istraživanje nedavno provedeno u Finskoj. Tijekom posljednjih desetljeća postignut je veliki napredak u prehrani, higijeni, zdravstvu, radnim uvjetima i obrazovanju, što je sve pozitivno utjecalo na starenje, naglasio je koautor istraživanja Matti Munkka.

U istraživanju su se koristili rezultati testova koje su Finci u dobi između 75 i 80 godina ispunjavali prije 30 godina te rezultati osoba iste dobi koje su ispunjavali 2017. i 2018. godine. Razlike u fizičkim i kognitivnim sposobnostima tih dviju generacije su poprilične. Nova generacija starijih ljudi tako brže hoda, ima 5 do 25 posto snažniji stisak, veću snagu ekstenzije koljena od 20 do čak 47 posto, bolju verbalnu tečnost, rasuđivanje i radnu memoriju.

Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju kažu da ti rezultati jasno pokazuju da se moderna grupa kreće i razmišlja mlađe, a dali su i svoje objašnjenje zbog čega je tako. Bolje performanse vezane su ili za sporije starenje ili za bolju edukaciju tijekom srednjih godina, koja dovodi do povećanja kognitivnih sposobnosti i rezultira sporijim i kasnijim padom tih sposobnosti. Znanstvenici su posebno ukazali na povezanost između dužeg razdoblja obrazovanja i viših kognitivnih funkcija.

Munkka smatra kako nam rezultati pokazuju da su novim generacijama produžene srednje godine života te je na neki način odgođena duboka starost.

Izvor: Fast Company