DARPA pokrenula zanimljiv projekt: Žele graditi tvornice i druge velike građevine na Mjesecu?

DARPA je najavila novi projekt u kojem će sudjelovati privatne kompanije s idejama o tehnologijama koje bi se mogle iskoristiti za razvoj i gradnju tvornica, građevina itd. na Mjesecu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.02.2021. / 12:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako se ambiciozni američki planovi ostvare, za nešto više od tri godine mjesečevom površinom ponovno će hodati astronauti. Misija Artemis trebala bi biti posebna po mnogočemu, a pogotovo po tome što bi prvi put u povijesti na Mjesec trebala stupiti i - žena. No planovi koji se smišljaju iza zatvorenih vrata DARPA-e (posebne agencije američkog ministarstva obrane koja je odgovorna za razvoj novih vojnih tehnologija), puno su veći i već se razmišlja i o gradnji tvornica i drugih velikih građevina na Mjesecu.

Space X: Eksplozija rakete - 1 Prototip rakete Elona Muska koja bi trebala prevoziti ljude na Mjesec eksplodirala pri slijetanju

Kao i u slučaju posljednjih (i budućih) svemirskih misija, u tome će potražiti pomoć komercijalnih kompanija. DARPA je zato pokrenula program nazvan NOM4D koji bi, nadaju se u toj agenciji, mogao rezultirati razvojem novih tehnologija koje bi se mogle iskoristiti za podizanje velikih lunarnih struktura koje se neće graditi na Zemlji, već izvan našeg planeta. U DARPA-i očekuju potpuno nove koncepte te različite materijale i procese, kao i potpuno novi i nezemaljski dizajn koji bi se mogao koristiti u razvoju i gradnji “velikih i otpornih sustava” ministarstva obrane.

Od kompanija koje će predlagati tehnologije koje bi DARPA mogla odabrati za svoj projekt, traže se ideje o dizajnu sustava koji će biti toliko snažno učinkovit da će se moći graditi samo izvan Zemlje i s opcijama zahvaljujući kojima će izdržati manevre, oštećenja i termičke cikluse tipične za svemirski i mjesečev okoliš, komentirao je projekt Bill Carter iz ove agencije.

Slika nije dostupna NASA bi mogla dobiti ozbiljnu konkurenciju: Rusija nastavlja razgovore s Kinom o zajedničkoj bazi na Mjesecu

NASA ionako ima dugoročne planove za Mjesec i nakon završetka misije Artemis. Naime, razmišljaju o razvoju neke vrste smještaja na našem satelitu u kojem bi na kraći broj dana mogli biti smješteni astronauti. Njegov razvoj, naravno, bit će veliki izazov, no u budućnosti u NASA-i se nadaju kako bi Mjesec mogao biti polazišna točka za daljnja svemirska istraživanja, ali i nove misije na druge planete.

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti