Devedeset godina izvrsnosti Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a: Uz transformaciju i nove tehnologije postao konkurentan i na europskoj sceni

ZVNE slovi kao jedan od najživopisnijih zavoda na FER-u, poznat po vrhunskim znanstvenim dostignućima i suradnji s industrijom.

Martina Čizmić | 27.06.2024. / 12:28

Vedran Bilas, Maja Božičević Vrhovčak, Ante Marušić, Hrvoje Pandžić, Alan Župan i Mario Klarić (Foto: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu)

Zavod za visoki napon i energetiku (ZVNE) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) proslavio je 90. obljetnicu osnutka, čime je obilježio devet desetljeća izvanrednih dostignuća i doprinosa u području elektroenergetike.

Osnovan 1934. kao Zavod za visoki napon pri tadašnjem Tehničkom fakultetu, ZVNE je kroz svoju bogatu povijest iznjedrio mnoge istaknute osobe, uključujući akademika prof. Hrvoja Požara, olimpijskog pobjednika prof. Zdravka Hebela, jednog od utemeljitelja košarke u Hrvatskoj prof. Božidara Stefaninija te europarlamentarca prof. Davora Škrleca. Danas je ZVNE okosnica energetske tranzicije u Hrvatskoj, obrazujući inženjere koji zauzimaju vodeće pozicije u industriji, surađujući s brojnim tvrtkama i ostvarujući zapažene znanstvene rezultate.

Na svečanosti obilježavanja, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas istaknuo je važnost ZVNE-a kao jednog od najživopisnijih zavoda na FER-u, poznatog po vrhunskim znanstvenim dostignućima i suradnji s industrijom.

Njihova znanja, ekspertize i diplomandi potrebni su hrvatskoj industriji, koja je to i adekvatno prepoznala opremanjem laboratorija na ZVNE. Zavod se značajno transformirao i prigrlio nove tehnologije kako bi bio konkurentan i proširio spektar usluga koje pruža na europskoj znanstvenoj i komercijalnoj sceni. Entuzijazmom pojedinaca sa ZVNE-a, FER je pokrio svoje krovove solarnim panelima te upravlja baterijskim sustavom kapaciteta preko 300 kWh, istaknuo je Bilas.

Predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić podsjetio je na povijesni značaj ZVNE-a i njegove velike doprinose u različitim područjima, od energetike do sporta.

Naši znanstvenici i stručnjaci prepoznati su širom svijeta. Objavljujemo radove u vodećim svjetskim časopisima, provodimo brojne europske i domaće istraživačke projekte, a naši su doktorandi uvijek najnagrađivaniji na FER-u, što svjedoči o visokoj primjenjivosti naših istraživanja, poručio je Pandžić.

Predstojnik Ureda Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) dr. sc. Alan Župan, koji je diplomirao i doktorirao na ZVNE-u, istaknuo je važnost Zavoda kao partnera u zapošljavanju visokoobrazovanih kadrova i suradnji na europskim istraživačkim projektima.

HOPS zapošljava mnoge diplomante i doktore znanosti sa ZVNE-a, što doprinosi povećanju razine stručnosti i istraživačkih mogućnosti HOPS-a. Zajedno smo surađivali na pet europskih projekata u okviru programa Obzor 2020, što potvrđuje nezamjenjivu ulogu HOPS-a i ZVNE-a, odnosno FER-a, u europskom istraživačkom prostoru, rekao je Župan.

U gotovo stotinu godina tehničke izobrazbe u Hrvatskoj, stručnjaci Zavoda za visoki napon i energetiku kontinuirano su doprinosili svim velikim i značajnim projektima hrvatske elektroindustrije i energetike, pokrivajući područja proizvodnje, distribucije i prijenosa električne energije. Njihov nemjerljiv doprinos uključuje izgradnju Nuklearne elektrane Krško, a u posljednjim desetljećima imaju i važnu ulogu u razvoju obnovljivih izvora energije te u tom smjeru i nastavljaju svoje djelovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti