Devet zanimljivih i korisnih Coursera kolegija koji započinju do kraja ovog mjeseca

Upravo su online servisi koji nude obrazovne programe veliki korak naprijed u obrazovnom sustavu - mentor/učitelj/profesor još uvijek postoji, a informiranje i učenje postaju više prilagodljivi, progresivniji i prilagođeni vremenu u kojem živimo.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 17.01.2013. / 13:48

Devet zanimljivih i korisnih Coursera kolegija koji započinju do kraja ovog mjeseca

Obrazovanje će u 2013. godini doživjeti ogromne promjene. Na zapadu su ovi trendovi već prisutni, a i naša regija sve manje zaostaje za njima. Troškovi studiranja i potreba za cjeloživotnim učenjem mnoge servise za e-učenje učinili su popularnima i kod nas, a moderniji pristup učenju i drugačiji odnos učitelj-učenik, te povezanost s ljudima iz cijelog svijeta mnogima su promijenili pogled na e-učenje.

Upravo su online servisi koji nude obrazovne programe veliki korak naprijed u obrazovnom sustavu - mentor/učitelj/profesor još uvijek postoji, a informiranje i učenje postaju više prilagodljivi, progresivniji i prilagođeni vremenu u kojem živimo.


Cryptography I / Kriptografija I - Stanford University


Kriptografija je nezamjenjiv alat za zaštitu podataka u računalnim sustavima. Ovaj tečaj objašnjava unutarnji ustroj kriptografskih principa i kako pravilno ih koristiti. Studenti će naučiti kako naučiti kako razmišljati o sigurnosti kriptografskih konstrukcija i kako primijeniti to znanje u aplikacije. Tijekom kolegija studenti će biti izloženi brojnim uzbudljivim otvorenim problemima iz stvarnog svijeta.


Introduction to Computer Networks / Uvod u računalne mreže - University of Washington


Računalne mreže od ISP-ova do WiFi-a i mobilnih mreže su ključni dio informacijskog gospodarstva. Ovaj kolegij se bavi temeljnim problemima računalnih mreža, od slanja bitova preko žice do izvođenja distribuiranih aplikacija. Za svaki problem istražuje se dizajn strategije koje su dokazale kao vrijedne u praksi.


Data Analysis / Analiza podataka - John Hopkins School


Vjerojatno ste čuli da živimo u 'Big Data' doba. No, kako pretvoriti podatke u informaciju ili uvid? Odgovor je analiza podataka i primijenjena statistika, područja kojim se ovaj kolegij bavi.


Artificial Intelligence Planning / Planiranje umjetne inteligencije - University of Edinburgh


Kolegij ima za cilj pružiti temeljne tehnike umjetne inteligencije za planiranje, s osvrtom na široki spektar različitih problema i pristupa, uključujući i temeljne teorije i njihove primjene. On će vam omogućiti da razumijete različite probleme planiranja, imate osnovno znanje kako dizajnirati i implementirati AI susta planiranja, te da znate kako koristiti tehnologiju za AI planiranje u projektima u različitim aplikacijskim domenama.


Social Network Analysis / Analiza društvenih mreža - University of Michigan


Ovaj kolegij će koristiti analizu društvenih mreža, njihovu teoriju i alate, kako bi dao smisao društvenim i informacijskim mrežama koje su dostupne na internetu.


Algorithms: Design and Analysis / Algoritmi: Dizajn i analiza - Stanford


U ovom kolegiju naučit ćete nekoliko temeljnih načela dizajna algoritama: divide-and-conquer metode, graf algoritmi, praktične strukture podataka, randomizirani algoritmi, i još mnogo toga.


Fundamentals of Online Education: Planning and Application / Osnove online obrazovanja: Planiranje i primjena - Georgia Tech


Ovo je uvodni kolegij o osnovama online obrazovanja. Naučit ćete planirati i primijeniti online obrazovanje, a naglasak će biti na pedagogiji online učenja, dizajnu online tečaja, privatnosti i autorskim pravima, online procjenama znanja, upravljanju online razredom, web alatima i Learning Management sustavu.


E-learning and Digital Cultures / E-učenje i digitalne kulture - University of Edinburgh


Ovaj kolegij će istražiti kako su povezane digitalne kulture i kultura učenja, i što to znači za e-učenje u teoriji i praksi. Kolegij je namijenjen onima koji žele produbiti svoje razumijevanje što to znači učiti i naučiti u digitalnom dobu.


Grow to Greatness: Smart Growth for Private Businesses / Rastite veliki: Pametan rast za privatna poduzeća - University of Virginia


Kako uspješno postići rast svog poslovanja? Upravo je to tema ovog kolegija, a temelji se na istraživanjima i 30-godišnjem iskustvu predavača u savjetovanju privatnih poduzeća. Ovaj kolegij će vas potaknuti da razmišljate o rastu, dati vam alate koji će vam pomoći planirati rast, procijeniti preduvjete za rast i upravljati rizicima rasta.

(Image via AnneKnock)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti