Dilema cijepiti se ili ne, za liječnike ne postoji: Cijepite se, bilo kojim cjepivom, jer tako smanjujete rizik od oboljenja od COVID-19

Liječničke udruge napominju kako ni jedno do sada provedeno istraživanje nije dovelo u pitanje sigurnost cjepiva za starije od 65 godina.

Hina | 10.02.2021. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cijepiti se ili ne cijepiti dostupnim cjepivom - lažna je dilema, poručile su u srijedu krovne liječničke udruge ističući da su sva odobrena cjepiva protiv COIVD-19 sigurna i uspješna u sprečavanju teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti pacijenata.

Naša je poruka građanima - cijepite se onim cjepivom koje je dostupno, jer je rizik cijepljenja nemjerljivo manji nego rizik obolijevanja od COVID-19, poručili su Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko epidemiološko društvo i Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora.

Pojašnjavaju kako je nekoliko europskih zemalja odlučilo je da cjepivom AstraZenece ne cijepe osobe starije od 65 godina, ali ne zbog upitne sigurnosti cjepiva za tu dob, nego jer istraživanja tog cjepiva do sada nisu obuhvatila dovoljan broj starijih osoba da bi se mogla znanstveno definirati razina učinkovitosti za tu dobnu skupinu.

Liječničke udruge napominju kako ni jedno do sada provedeno istraživanje nije dovelo u pitanje sigurnost cjepiva za starije od 65 godina, a u tijeku je veliki broj znanstvenih studija koje su usmjerene na dokazivanje razine učinkovitosti u toj dobnoj skupini.

Ni jedno cjepivo nije 100 posto učinkovito. Dobar je primjer sezonsko cjepivo protiv gripe čija je učinkovitost oko 45 posto, no nitko ne dovodi u pitanje njegovu primjenu.

Liječničke udruge naglašavaju da je za uspjeh procjepljivanja stanovništva nužno da organizacija cijepljenja bude što transparentnija, učinkovitija i jednostavnija.

Kriteriji za cijepljenje trebaju biti lako javno dostupni, kao i broj doza kojima Hrvatska raspolaže. Stoga pozivaju zdravstvenu administraciju da redovito objavljuje dnevna izvješća o broju cijepljenih građana prema kategorijama pojedinih prioritetnih skupina (zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije i za odrasle osobe s invaliditetom te osobe s povećanim rizikom od teških oblika COVID-19).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti