DJI je ponovno u nemilosti Pentagona: Američko ministarstvo obrane svoje prethodno mišljenje da su DJI dronovi sigurni nazvalo "neslužbenim"

Iz američkog Pentagona prvo su poručili da je korištenje DJI dronova sigurno, a nakon višemjesečnog propitkivanja američkih zakonodavaca o tome šalju li se podaci tih dronova kineskoj vladi, Pentagon mijenja ploču, a za prvotno mišljenje kažu da je bilo neslužbeno.

Branimir Vorša | 26.07.2021. / 10:26

DJI Mavic Enterprise (Foto: DJI)

Vodećem proizvođaču komercijalnih dronova u svijetu, kineskom DJI-u, prijeti zabrana korištenja u državne svrhe u SAD-u i više-manje vjerojatno scenarij sličan onom koji je još Trumpova administracija priredila Huaweiju, koji je od praktički svjetskog lidera, pao gotovo u zaborav na tržištu smartphone uređaja.

Nakon što američki zakonodavci već mjesecima preispituju jesu li DJI dronovi sigurni i šalje li ta kineska kompanija podatke prikupljene od rada svojih dronova kineskoj vladi, Pentagon sad tvrdi da je njihovo prethodno mišljenje o tome da su ti dronovi sigurni, bilo neovlašteno pušteno u javnost.

Pentagon dakle službeno smatra da DJI dronovi predstavljaju potencijalnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

U prethodnom,kako kažu "neovlaštenom izvješću", Pentagon je tvrdi da su dva DJI drona koja su specijalno napravljena za američku vladu, preporučena za korištenje od strane državnih institucija.

No, Pentagon sad tvrdi da je njihova politika oko dronova nepromijenjena te da je u tijeku istraga oko toga koliko je "netočno i nekoordinirano" bilo prvotno izvješće.

U prosincu prošle godine američko Ministarstvo unutarnjih poslova prizemljilo je sve svoje dronove, citirajući zabrinutost zbog potencijalnog korištenja podataka koje prikupljaju ti dronovi u špijunske svrhe od strane kineske vlade. Tad je i američko Ministarstvo trgovine stavilo kineski DJI na listu "entiteta", zbog toga što je ta tvrtka navodno kineskoj vladi omogućila nadzornu tehnologiju za korištenje u kampovima za manjinsko muslimansko usjgursko stanovništvo. Pentagon se, u svom najnovijem izvješću, uopće nije niti osvrnuo na to.

Sva dosadašnja testiranja DJI-evih dronova koje su provela američka nadležna tijela 2019. i 2020. godine pokazala su isti rezultat - nisu pronađeni dokazi da se podaci koje ti dronovi prikupljaju šalju na bilo kakva neželjena mjesta. Testiranja je provodilo američko Ministarstvo za domovinsku sigurnost.

Pentagonovo novo izvješće dolazi u trenutku dok Kongres razmišlja o zabrani kupovine kineskih dronova od strane američke vlade na punih pet godina, počevši s 2023. godinom. DJI je isto tako još uvijek na listi entiteta, što znači da američke tvrtke ne smiju toj kompaniji prodavati nikakvu tehnologiju.

Sve to je prilika za konkurentske proizvođače dronova, koji su u tome vidjeli priliku za nabijanje cijene kako bi se popunile potrebe američke vlade.

Dobra stvar u svemu tome, zasad, jest da američki potrošači nisu zahvaćeni ovom ili mogućom budućom zabranom, a DJI unatoč svim optužbama i zabranama, i dalje uspješno proizvodi i prodaje svoje dronove.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti