Dobar posao s ugljikovim dioksidom: Vlade diljem svijeta naplatile rekordne iznose od tvrtki

Nekoliko zemalja naplaćuje emisiju ugljika porezima odnosno sustavom trgovine dozvolama za ispuštanje ugljikova dioksida.

Hina | 24.05.2023. / 11:06

Onečišćenje zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vlade širom svijeta naplatile su u 2022. godini kompanijama rekordnih 95 milijardi dolara za ispuštanje ugljikova dioksida, izračunala je Svjetska banka (SB).

U 2021. prikupljene su oko 84 milijarde dolara.

Plava mliječna gljiva Ova bi jestiva gljiva neobičnog izgleda mogla biti alternativni izvor proteina te skladište za pohranu štetnog CO2 u tlu

Čak i u teškim vremenima za gospodarstvo vladama su prioritet mjere izravne naplate ugljika kako bi se smanjila njegova emisija. No da bismo potaknuli promjenu nužnih razmjera, moramo znatno poboljšati cijene i obuhvat, ističe direktorica SB-a za klimatske promjene Jennifer Sara.

Trenutačno su u primjeni 73 instrumenta naplate štetnih emisija koja pokrivaju oko 23 posto globalne emisije CO2. U prvom SB-ovu izvješću, objavljenom u svibnju prošle godine, registrirano ih je 68.

Nekoliko zemalja naplaćuje emisiju ugljika porezima odnosno sustavom trgovine dozvolama za ispuštanje ugljikova dioksida.

U 2017. Visoka komisija za cijene ugljika naznačila je da bi se cijene ugljika do 2030. trebale kretati u rasponu od 50 do 100 dolara po toni da bi temperatura na Zemlji rasla manje od dva Celzijeva stupnja.

Klimatske promjene Stiglo novo izvješće o klimatskim promjenama, šef UN-a tvrdi: "To je vodič za preživljavanje čovječanstva"

Do 1. travnja 2023. cjenovni raspon preporučen za 2030. ili nešto veći iznos naplaćivao se za manje od pet posto globalnih emisija stakleničkih plinova, utvrdili su u Svjetskoj banci.

Kada se uračuna inflacija, cjenovni raspon trebao bi iznositi od 61 do 122 dolara po toni, napomenuli su autori izvješća Svjetske banke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti