Dobar posao u Osijeku: Mono ušao u strateško partnerstvo s njemačkim IT divom

Uspostavljanjem ovog partnerstva Mono i dalje zadržava svoju autonomiju pri donošenju odluka, što smatraju iznimno bitnim za svoje dugoročne planove i poslovanje.

Martina Čizmić | 05.06.2023. / 16:46

Mono (Foto: Mono)

Osječka je IT tvrtka Mono dogovorila je strateško partnerstvo s njemačkim industrijskim i tehnološkim divom, grupom Possehl, koja u više od 30 zemalja svijeta ima preko 200 tvrtki i 13 tisuća zaposlenih. Possehlova digitalna jedinica, Posshel Digital, tako investicijom u manjinski suvlasnički dio postaje strateški partner Monoa. 

Podsjetimo, Mono je već dvadeset godina primarno fokusiran na razvoj prilagođenih softverskih rješenja. Uz razvoj klijentskih proizvoda, Mono uspješno razvija i nekoliko vlastitih proizvoda koje izvoze u više od 90 zemalja u svijetu. Partnerstvo s Possehlom omogućit će im još sigurnije poslovanje, otvaranje prema novim tržištima i novim projektima, a samim time i novim radnim mjestima te poboljšanju uvjeta trenutnih zaposlenika.

Mono će surađivati s digitalnom jedinicom, Possehl Digital, koja je osnovana 2021. godine, a čiji je cilj unapređenje digitalne transformacije malih i srednje velikih poduzeća njihovom međusobnom suradnjom. Za Possehl je karakterističan i njihov decentraliziran način djelovanja, što znači da svaka tvrtka članica grupe donosi vlastite odluke u skladu sa svojim dosadašnjim radom, ciljevima i tržištem.

Uspostavljanjem ovog partnerstva Mono tako i dalje zadržava svoju autonomiju pri donošenju odluka, što smatraju iznimno bitnim za svoje dugoročne planove i poslovanje.

Ono što u Monu naglašavaju kao ključnom stavkom za ostvarivanje ove suradnje jest upravo razina samostalnosti koju Possehl podupire te potpuna sloboda koju daju prilikom kreiranja i realizacije strategije tvrtke. Ovim strateškim partnerstvom Mono će dobiti vjetar u leđa u vidu financijske potpore i dugoročnog ulaganja u rast, kao i otvaranja novih prilika i mogućnosti ulaskom na nova tržišta.

Način na koji Possehl funkcionira, u smislu potpune slobode donošenja odluka, zadržavanja postojećih ljudi, kulture i identiteta tvrtki u koje investiraju, i orijentacije na dugoročno investiranje i stabilan rast, zapravo nam je bio ključni faktor u odabiru strateškog partnera. Iako smo na temelju odličnih rezultata imali pregršt ponuda za potpuno preuzimanje, gdje bi Mono izgubio identitet i postao neprepoznatljiv dio većeg sustava, to nam se nije uklapalo u viziju daljeg razvoja, navodi Monov CEO, Denis Sušac.

Rad Mona prepoznat je i brojnim nagradama i priznanjima, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, pa su tako dobitnici pet Zlatnih kuna, dvije Zlatne bilance, European Business Awardsa, Deloitteove nagrade za 50 najbrže rastućih europskih tvrtki, a ove su godine odabrani i za ugledno međunarodno priznanje EY Poduzetnik godine.

U svojoj novoj zgradi u središtu novoosnovanog osječkog IT parka trenutno zapošljavaju više od 160 djelatnika, ali tu ne planiraju stati. 

Osnovni razlog za odabir Possehla je otvaranje novih tržišta i projekata unutar njihove grupe (a i šire na EU tržištima), što za Mono kakav je sada - mala tvrtka (po svjetskih kriterijima) iz malog Osijeka - naprosto ne bi bilo moguće. Obje strane misle da postoji potpuna sinergija između znanja i iskustva na području IT-ja koje ima Mono, i snage, kapaciteta i potreba koje imaju članice grupe Possehl, nastavlja Sušac.

S njim se slaže i Hermann Schäfer, izvršni direktor u Possehl Digitalu.

Zajedno s Monom želimo podići digitalnu transformaciju u području srednje velikih tvrtki u Njemačkoj na višu razinu. Uistinu vidimo značajnu razinu sinergije između naših tvrtki te smo već započeli suradnju. Za nas je Mono jedna od najuzbudljivih tvrtki za razvoj softverskih rješenja na tržištu, s velikim izgledima za uspjeh i izvrsnim prilikama. Sigurni smo da će ova suradnja dovesti do još većeg uspjeha - kako za Mono, tako i za Possehl Digital, istaknuo je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti