Dobila poziv da je zaradila na kriptovalutama, pa ostala bez nekoliko tisuća eura

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada.

Martina Čizmić | 04.12.2023. / 13:38

Telefonska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prijevare vezane za ulaganje u kriptovalute sve su češće pa iz policije ponovno pozivaju građane na poseban oprez i podsjećaju kako ne treba dijeliti osobne podatke s nepoznatim osobama. 

Naime, policijski službenici Policijske postaje Karlobag zaprimili su prijavu 69-godišnjakinje iz Rijeke zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njezinu štetu.

Kupovina na internetu, ilustracija Dosta je lažnih web-trgovina: U pripremi servis koji će provjeravati stranice i upozoravati na prevarante

Kako navode, žena je 15. studenog 2023. godine zaprimila poziv osobe koja joj se predstavila kao djelatnik jedne agencije i da ona ima dobit od 5700 eura u kriptovaluti. Nakon telefonskog razgovora oštećena je zaprimila e-mail i potom na navedenu e-adresu dostavila fotografije svoje osobne iskaznice. Ubrzo je na aplikaciji internetskog bankarstva vidjela da joj je s računa podignut iznos od nekoliko tisuća eura.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđena kaznena prijava.

Upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristran financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Generacija Z Lakovjerna generacija: Odrasli su u digitalnom svijetu, a lakše ih je prevariti na internetu nego starije ljude

Također upozoravamo građane da budu oprezni sa svojim osobnim podacima, te da ne ustupaju nepoznatim osobama preslike svojih dokumenata i bankovnih kartica. Isto tako ne bi trebali ustupati podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice.

U slučaju zlouporabe bankovne kartice građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a ako su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, savjetuju iz policije.

Također, dodaju kako je edukacija najbolja zaštita od prijevara, pa za više informacija o online prijevarama, krađama identiteta i savjetima kako se zaštititi posjetite web-stranicu Web heroj.

Kriptovaluta, ilustracija Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti