Dobio mail od "ravnatelja policije" pa ostao bez više od 28 tisuća kuna

Prilikom primanja poruka od nepoznatih pošiljatelja potrebno je obratiti pozornost ne samo na ime koje se pojavljuje u polju pošiljatelja već i na e-mail adresu.

Martina Čizmić | 07.11.2022. / 13:44

Računalna sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kibernetički kriminalci postaju sve kreativniji kad je u pitanju prijevara neopreznih građana. Tako se u posljednje vrijeme pojavljuju e-mailovi koji na prvi pogled izgledaju kao da dolaze od policije, no radi se o phishing porukama.

Internetska prijevara, ilustracija Dobili ste e-mail o potencijalnoj tužbi ili sudskom pozivu? Budite oprezni i provjerite da nije u pitanju prijevara

Policijska uprava primorsko-goranska upozorila je na takvu prijevaru koja je građanina stajala više od 28 tisuća kuna. 

Kako su naveli, građanin je putem elektroničke pošte s adrese ravnateljpolicije2022@gmail.com zaprimio poruku kojom je lažno optužen da se protiv njega vodi sudski postupak zbog kibernetičkog kriminala te je traženo da uplati kaznu iznosu od oko 28.200 kuna kako bi se okončao sudski postupak pred sudom u Zagrebu.

Uplatio je traženi iznos novca te je potom shvatio da je prevaren i navedeni događaj je prijavio policiji.

Obavještavamo građane kako se radi o tzv. phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme građani zaprimaju slične lažne poruke putem elektroničke pošte, pozivamo građane na oprez, kao i na maksimalni oprez općenito pri poslovanju putem interneta, ističu iz policije. 

Prevara MUP upozorava na novu prevaru: Šire se lažni mailovi s teškim optužbama protiv primatelja, ne odgovarajte na njih!

Podsjetimo, prilikom primanja poruka od nepoznatih pošiljatelja potrebno je obratiti pozornost ne samo na ime koje se pojavljuje u polju pošiljatelja već i na e-adresu. 

Ako sumnjate, dovoljno je proguglati adresu i vidjeti je li ona povezana s bilo kakvom prijevarom ili se radi o legitimnoj adresi državnog tijela ili tvrtke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti