Znanstvenici tvrde: Docjepljivanje cjepivom Johnson & Johnson učinkovito štiti od teškog oblika COVID-19

Zaštita od hospitalizacije se povećala s vremenom i prešla sa 63 posto između 0 i 13 dana nakon docjepljivanja na 85 posto jedan ili dva mjeseca kasnije.

Hina | 31.12.2021. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Docjepljivanje cjepivom Johnson & Johnson (J&J) 85 posto je učinkovito u sprečavanju teških oblika zaraze omikron varijantom koronavirusa, prema istraživanju provedenom u Južnoafričkoj Republici, gdje je ta varijanta dominantna.

Učinkovitost cjepiva protiv hospitalizacije povećava se nakon docjepljivanja i dosiže 85 posto mjesec ili dva nakon dopunske doze, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak na stranici medRxiv.

Slika nije dostupna Američki stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa

Istraživanje koje još nije prošlo recenziju provelo je Južnoafričko vijeće za medicinska istraživanja (SAMRC) među zdravstvenim djelatnicima od 15. studenoga do 20. prosinca.

Gotovo pola milijuna južnoafričkih medicinskih djelatnika prethodno je primilo cjepivo J&J u sklopu kliničkih ispitivanja i zatim je dio njih primio dopunsku dozu, između šest i devet mjeseci nakon prve injekcije.

Učinkovitost dopunske doze protiv omikrona utvrđena je usporedbom skupine od 69.000 njegovatelja koji su primili dopunsku dozu s osobama koje nisu cijepljene.

Zaštita od hospitalizacije se povećala s vremenom i prešla sa 63 posto između 0 i 13 dana nakon docjepljivanja na 85 posto jedan ili dva mjeseca kasnije.

Slika nije dostupna Docjepljivanje Pfizerom ili Modernom najučinkovitije kod osoba koje su primile ovo cjepivo

Ti podaci su važni s obzirom na sve veću ovisnost o tom cjepivu u Africi, napisali su autori istraživanja.

Učinkovitost cjepiva protiv COVID-19, laboratorija Johnson & Johnson ostaje jaka i stabilna s vremenom, uključujući i protiv varijanti omikron i delta, ističe američki laboratorij u priopćenju.

Ranije u prosincu, jedno drugo južnoafričko istraživanje je pokazalo da cjepivo američkog laboratorija Pfizer pruža 70-postotnu zaštitu protiv teških oblika zaraze omikronom, ali s dvije doze. Rezultati učinkovitosti Pfizera s tri doze još nisu objavljeni.

Johnson & Johnson je također priopćio rezultate drugog istraživanja, na nekoliko desetaka ljudi, koji su najprije cijepljeni Pfizerom, kako bi usporedili učinak boostera Johnson & Johnsona s trećom dozom Pfizera.

Dva tjedna nakon treće injekcije, docjepljivanje Pfizerom stvara više antitijela protiv omikrona nego booster J&J, ali četiri tjedna kasnije antitijela treće doze Pfizera padaju dok ona J&J i dalje rastu.

Docjepljivanje cjepivom Johnson & Johnson također povećava broj T-stanica više od Pfizerove treće doze.

Slika nije dostupna Farmaceutske tvrtke ažurirale upozorenja na potencijalne nuspojave i rizike nakon cijepljenja protiv COVID-19: "Koristi su još uvijek veće od rizika!"

Ovi rezultati su dobra vijest za J&J, ocjenjuje agencija France presse, koji je primio težak udarac početkom prosinca, kada su Sjedinjenje Države preporučile cjepiva Pfizera i Moderne i dale im prednost pred cjepivom Johnson & Johnson.

Ta se američka odluka temeljila na opasnosti od tromboze nakon cjepiva Johnson & Johnson, koja je uzrokovala nekoliko smrtnih slučajeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti