Dok drugi grade punionice, Nissan je napravio prvu praznionicu električnih automobila

Zasad je praznionica postavljena uz Nissanov paviljon u Yokohami i vlasnici Leafa svojom strujom zapravo plaćaju parkiranje.

Martina Čizmić | 11.08.2020. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od glavnih pretpostavki za veći broj električnih automobila na cestama je dostupnost punionica. Diljem svijeta sve je više punionica koje garantiraju vozačima da će njihova vozila uvijek biti spremna za polazak.

No dok neki vape za još više punionica, drugi grade - praznionice.

Japanski proizvođač automobila Nissan odlučio je umjesto punionice napraviti praznionicu za električne automobile. I prije nego što pomislite da su u Nissanu poludjeli, trebate znati da su za takav potez dobili blagoslov japanske vlade.

Naime, Nissanovi električni automobili, prije svega Nissan Leaf, mogli bi postati hitni izvori električne energije u slučaju katastrofe. Zato je japanska vlada potpisala ugovor s Nissanom da u slučaju kakve katastrofe vlasnici Nissan Leafova dođu do praznionice i "doniraju" dio svoje električne energije.

Zasad je praznionica postavljena uz Nissanov paviljon u Yokohami i vlasnici Leafa svojom strujom zapravo plaćaju parkiranje.

Iz Nissana ističu kako im nije cilj u potpunosti isprazniti bateriju i tako onemogućiti vozačima siguran povratak kući. Umjesto toga, uzimaju samo malen postotak energije, koristeći tehnologiju Energy Storage, i pohranjuju tu energiju u paviljonu te ju koriste za funkcioniranje paviljona.

U Nissanu vode računa i o starim baterijama koje više nisu dovoljno snažne za automobile, ali još nisu za bacanje. Takve baterije preuređuju se i postavljaju kao baterijske svjetiljke koje potom osvjetljuju ulice.

Izvor: Nissan

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti