Domaće aplikacije uz koje će djeca lakše naučiti čitati, pisati i računati

Uz domaće aplikacije olakšajte djeci s poteškoćama u učenju da nauče čitati, pisati i računati.

Martina Čizmić | 09.08.2017. / 11:51

Već smo pisali kako su današnja djeca okružena tehnologijom od rođenja te im usvajanje novih digitalnih vještina ne predstavlja nikakav problem. I dok neki smatraju kako dijete ne bi trebalo koristiti računalo, tablet ili pametni telefon prije polaska u školu, drugi ističu kako djetetu treba omogućiti da koristi te uređaje od najmanjih nogu, ali uz nadzor roditelja ili odgojitelja.

Na tržištu postoji pregršt aplikacija koje su prilagođene različitim dobnim skupinama. Neke su zabavne i zaokupit će i pažnju dvogodišnjaka, dok su druge edukativne i mogu ih koristiti i djeca u osnovnoj školi.

No, što kad imate dijete s poteškoćama u učenju ili mu jednostavno treba malo dulje da usvoji osnove? Ili se možda radi o osobi koja tek treba savladati, ne baš tako jednostavan, hrvatski jezik?

Upravo se time bavi “Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama”. Dugačak naziv za grupu fakulteta, udruga, institucija i tvrtki koje surađuju na europskim projektima kako bi olakšali učenje i komunikaciju djeci i osobama s poteškoćama.

Kako nam je pojasnio koordinator projekta ICT-AAC Vedran Podobnik, u portfelju Kompetencijske mreže nalaze se 4 projekta, od kojih je prvi započet i prije samog ulaska Hrvatske u EU, Sveučilišni ICT-AAC projekt, uslijedio je 2013. godine IPA-projekt „Kompetencijska mreža ICT-AAC“, a potom i projekt “Usklađivanje roditeljstva i poslovnog života putem multidisciplinarnih socijalnih usluga” te projekt “Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije (PK) kao metode rane intervencije za djecu od 0-8 godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama" koji još uvijek traje.

U sklopu projekata razvijen je cijeli niz zanimljivih aplikacija (kako za pametne telefone i tablete, tako i web-aplikacije) kojima je cilj potaknuti razvoj komunikacijskih vještina kako kod djece, poglavito one s poteškoćama u razvoju, tako i kod odraslih koji iz različitih razloga imaju poteškoće.

Aplikacije su namijenjene učenju slova, riječi i svladavanju vještine čitanja, ali i upoznavanju s osnovnim matematičkim funkcijama. Osim toga, razvijena je i aplikacija Glaskalica koja je namijenjena učenju raspoznavanja glasova u riječi, što je jedan od preduvjeta za učenje čitanja, ali i pisanja. Izvrsna je i za strance kojima je učenje hrvatskog jezika veoma teško zbog izgovora i prepoznavanja glasova.

Posebno treba istaknuti aplikacije koje su namijenjene i odraslima kao što je Komunikator, aplikacija koja podupire razvoj jezika i pismenosti, omogućava stvaranje fraza i rečenica za određene funkcionalne situacije, ali može poslužiti i kao alat za stvaranje složenijih poruka u drugim situacijama.

Također, treba istaknuti i aplikaciju e-Galerija Senior koja je osmišljena kao pomagalo za ostvarivanje komunikacijskih potreba koje nastaju uslijed oštećenja mozga. Opcija "Složi priču“ omogućuje slaganje poznate priče koja je prikazana drugačijim redoslijedom nego u originalu te potiče, osim jezičnih, i više kognitivne sposobnosti pamćenja i zaključivanja. Posebno je korisno što korisnici mogu stvarati vlastite priče s fotografijama iz svog života, što omogućava prikaz osobnih iskustava koja su motivirajuća za odrasle osobe koje imaju afaziju ili traumatsko oštećenje mozga.

Sve su aplikacije u potpunosti besplatne i moguće ih je preuzeti na uređaje odlaskom na stranicu projekta i odabirom pojedine aplikacije.

Imate li dijete koje se tek sprema u školu ili koje ima poteškoća u učenju (jer aplikacije su rađene u suradnji s udrugama koje pomažu djeci s poteškoćama u komunikaciji, Down sindromom, ali i SUVAG-om), isprobajte ove domaće aplikacije. I, naravno, javite nam svoje dojmove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti