Domaći znanstvenici traže pomoć građana u praćenju meduza i drugih želatinastih morskih organizama u Jadranu, evo kako im možete pomoći

Građane se poziva da domaćim stručnjacima pomognu u praćenju želatinoznih planktonskih organizama slanjem fotografija i lokacija tih organizama, ako su ih prrimijetili u moru.

Branimir Vorša | 14.06.2023. / 14:07

Plavo dugme
Plavo dugme (Foto: Institut za oceanogrfiju i ribarstvo/Silvij Andrijašević)

Za uspješno praćenje želatinoznih planktonskih organizama u moru, domaćim znanstvenicima s Instituta za oceanografiju i ribarstvo potrebna je i pomoć građana. Stoga su putem objave na Fcebooku upitili i javni apel.

Da bismo uspješno nastavili pratiti pojave meduza i rebraša, potrebno je i vaše sudjelovanje. Molimo vas da nam i dalje šaljete njihove slike i lokaciju putem mobilne aplikacije #RebrashNET (poveznica: vrtlac.izor.hr/rebrash), stoji u objvi Instituta.

Naglasili su važnost praćenja pojave svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.

Istaknuli su i jednu dojavu, vezanu za njihov netom spomenuti apel građanima.

Dobili smo dojavu o jednom neobičnom organizmu koji izgledom podsjeća na meduzu. Plavo dugme (Porpita porpita, engl. blue button) pripada skupini kolonijskih obrubnjaka koji plutaju morem i nalaze se odmah ispod površine kao dio neustona. Žarne stanice su za ljude bezopasne i mogu izazvati samo blagu iritaciju kože. Kod ovih organizama, želatinozni disk služi kao nosač ispunjen plinom koji na sebi nosi više tipova polipa, od kojih su neki zaduženi za hranjenje, neki za razmnožavanje, a neki za hvatanje plijena pomoću žarnih stanica. Lako se prepoznaje po intenzivno plavoj boji, a uglavnom ga nalazimo u otvorenom Jadranu, pojsnili su objavi iz Instituta za oceanogrfiju i ribarstvo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti