Zaslužne su za revoluciju u znanosti: Nobel Francuskinji Charpentier i Amerikanki Doudni "za popravljanje koda života"

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju dobile su dvije genetičarke, Francuskinja Emmanuelle Charpentier i Amerikanka Jennifer Doudna za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma, poznate kao CRIPSR-Cas9, objavila je u srijedu švedska Kraljevska akademija znanosti.

Hina | 07.10.2020. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna unaprijedile su jedno od najoštrijih alata u genskoj tehnologiji - molekularne škare CRISPR / Cas9, stoji u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

Ova je tehnologija imala revolucionaran utjecaj na znanost te je pridonijela razvoju novih terapija u borbi protiv raka te bi mogla ostvariti san znanstvenika o izlječenju nasljednih bolesti, kaže se u objašnjenju.

Sposobnost rezanja DNK uz pomoć ove tehnologije unijela je revoluciju u znanost, rekla je novinarima Pernilla Wittung Stafshede, članica Akademije.

Riječ je o moćnome molekularnom alatu koji u svojoj osnovi može popraviti veliku većinu mutacija koje dovode do genetskih poremećaja kod čovjeka. Koristi se u ispravljanju genetskih mutacija i u liječenju rijetkih bolesti.

Francuskinja Charpentier (51) i Amerikanka Doudna (56) još su dvije žene koje su osvojile Nobelovu nagradu za kemiju, pridruživši se tako Marie Curie, koja ju je dobila 1911. Sada ih je ukupno sedam.

Znanstvenice će podijeliti novčanu nagradu u iznosu od 1,1 milijuna dolara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti