Dopisivala se s nepoznatom osobom na internetu pa ostala bez više od 70 tisuća kuna

Iz policije napominju da je za sigurno korištenje internetskih servisa i pogodnosti nužna kontinuirana edukacija i pridržavanje minimalnih sigurnosnih standarda te samozaštitno ponašanje

Martina Čizmić | 24.08.2022. / 15:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija upozorava na sve učestalije internetske prijevare u kojima građani ostaju bez veće količine novca.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u Podgajcu Podravskom gdje se 45-godišnjakinja tijekom šest mjeseci dopisivala s nepoznatom osobom putem elektroničke pošte i WhatsAppa. 

Internetska prijevara, ilustracija Pazite na svoje starije: 81-godišnjak htio uložiti u kriptovalute pa ostao bez gotovo milijun kuna

Kako navode iz policije, na nagovor nepoznate osobe instalirala je 2 aplikacije i te dotičnoj osobi slala kodove iz tih aplikacija nakon čega je s njenog bankovnog računa bez znanja i odobrenja podignuo ukupno 71.957,51 kunu.

Upozoravamo građane da podatke sa svoje bankovne kartice ne upisuju na sumnjivim stranicama ili aplikacijama, ističu iz policije i još jednom upozoravaju građane da se informiraju o internetskim prijevarama i budu posebno oprezni prilikom dopisivanja s nepoznatim osobama na internetu. 

Na odmoru s računalom, ilustracija Vodič za neznalice: Kako izbjeći internetske prijevare i nepostojeće apartmane te na odmor otići sa smiješkom?

Iz policije napominju da je za sigurno korištenje internetskih servisa i pogodnosti nužna kontinuirana edukacija i pridržavanje minimalnih sigurnosnih standarda te samozaštitno ponašanje koje se ukratko može sažeti u dolje navedene preporuke:

Koristite antivirusne alate

Ne otkrivajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, broj telefona, preslike osobnih dokumenata, računa za režije, bankovnih kartica i sl.)

Ne instalirajte na svoje računalo nikakve nepoznate programe ili programe za upravljanje na daljinu (eng. - remote access program)

Prijevara na WhatsAppu CERT upozorava na novu prijevaru na WhatsAppu: Nude vam dobro plaćen posao koji ćete raditi od kuće? Razmislite ponovno

Ne otkrivajte nikome svoj PIN, PUK, TAN i ostale sigurnosne šifre koje se koriste za siguran pristup uređajima i Internet bankarstvu. Vaša banka ili službena osoba u ozbiljnim poslovnim organizacijama vas nikad neće tražiti te podatke!

Prije bilo kakvog ulaganja u kripto valute i na online burzi, dobro se informirajte o izvoru takvih ponuda i njihovim vjerodajnicama

Kontinuirano se educirajte o načinima samozaštitnog ponašanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti