Dr. Dragan Primorac o znanstvenom skupu godine: ''Iz Splita ćemo poslati poruku kamo ide medicina u 21. stoljeću''

Najjači znanstveni skup u Europi ove godine održat će se u Splitu. Jedan od organizatora je i ugledni hrvatski znanstvenik svjetskog glasa dr. Dragan Primorac.

Ivana Domitrović | 03.05.2019. / 17:31

03.05.2019.
Prof. dr. sc. Dragan Primorac (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad odemo kod liječnika s nekim zdravstvenim problemom, obično dobijemo lijek koji će dobiti i svatko drugi tko posjeti liječnika s istom postavljenom dijagnozom. Ali, stvari mogu biti mnogo drugačije. Da bi svatko dobio lijek upravo onakav kakav će imati najviše dobrog učinka na pojedinca, omogućit će nam personalizirana medicina.

Upravo će o njoj biti riječi na 11. ISABS konferenciji koja će se održati u Splitu od 17. do 22. lipnja.

Glavne teme ove godine, osim personalizirane medicine bit će i regenerativna medicina. Naš gen u jednom danu doživi oko 10.000 mutacija, pojasnio je dr. Primorac tijekom predstavljanja ISABS konferencije naglašavajući važnost proučavanja i implementacije te vrste medicine.

Osim personalizirane i regenerativne medicine, vrhunski stručnjaci biomedicine raspravljat će i o farmakogenomici, molekularnoj dijagnostici, terapiji matičnim stanicama, epigenetici, mikrobiomima, genetici raka, imunoterapiji, forenzičkoj i antropološkoj genetici, analizi drevne DNA itd.

Na skupu s nobelovcima sudjelovat će i najbolji studenti medicine

ISAB će ove godine okupiti vodeće svjetske znanstvenike i kliničare među kojima su i četiri dobitnika Nobelove nagrade (Ada Yonath, Avram Hershko, Robert Huber, Paul Modrich), te nekoliko nominiranih za Nobelovu nagradu.

Dr. Primorac ove je godine odabrao najizvrsnije studente medicine s hrvatskih medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, koji će uz potporu i organizaciju Hrvatske liječničke komore sudjelovati i na 11. ISABS konferenciji u Splitu.

Time daje priliku izvrsnim studentima da se druže s nobelovcima. Istaknuo je kako želi da Hrvatska bude zemlja izvrsnosti, a ne zemlja najamnih radnika.

ISABS konferencija u Splitu koja dovodi velika imena s područja znanosti dobar je put ka tome. ''Iz Splita ćemo poslati poruku svijetu kamo ide medicina u 21. stoljeću'', zaključio je Primorac.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti