Dramatična najava NASA-e koja bi itekako mogla poremetiti život na moru: ''Trebalo bi graditi Kineski zid, pet ili šest metara visok, oko otoka i obale''

Dramatične poplave u dogledno bi vrijeme mogle zahvatiti i našu obalu. NASA predviđa da bi promjena Mjesečeve orbite mogla dovesti do ekstremnih poplava mora. Koliko bi se mogla podignuti razina mora, još nije poznato, no sigurno je da to nije ugodno čuti vlasnicima nekretnina neposredno uz more.

DNEVNIK.hr | 16.07.2021. / 06:45

Galerija

Naslušali smo se priča o očekivanom podizanju mora zbog zatopljenja i topljenja leda na polovima, a sada stižu najave poplava i zbog promjena Mjesečeve orbite.

NASA nam poručuje da će u sljedećoj dekadi, dakle od 2030. do 2040., doći do naglog povećanja razine mora zbog promjene Mjesečeve orbite. Doći će do poplavljivanja obala, mnogo većih nego sada, kaže Nenad Leder, oceanograf s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Kakva su očekivanja za Jadran? Olujno jugo, lebićada, ako se to sve zbroji, to može u nekom trenutku biti dva i pol, tri metra, otkriva Leder.

Sve bi potonulo

Kad bi se more diglo za toliko, splitska i druge rive bi potonule, brojni ugostiteljski objekti uz more morali bi se zatvoriti. U luksuznim vilama plivale bi ribe. More bi možda doseglo i poljudski stadion.

Najgore je to što brojna primorska naselja jednostavno više ne bi bila pogodna za život, poput niskog poluotoka Vranjica na rubu Splita. Taj turistički biser zarobila je industrija, a sada mu prijeti i priroda.

Bojimo se da će nam more ući u kuće i nadamo se da će se do 2035., kada se vidi koliko će se more dignuti, uložiti u zaštitu kuća i naroda, poručuje Martina Grgić Vukić iz inicijative ''Mjesto koje hoće živjeti'' u Vranjicu.

Može li se zaustaviti more?

No je li moguće zaustaviti toliku silu mora? Trebalo bi graditi Kineski zid, pet ili šest metara visok, oko otoka i obale. Tko to može? Koja država to može napraviti? Tko može zaustaviti poplave ako one počnu? Vidjeli ste tsunamije u Japanu, sve se ruši, nema pomoći, kaže Tino Mladinić, kapetan lučice Poljud.

Već smo okusili poplave mora s južinom, pa i jadranske tsunamije. No još uvijek svi misle da je vrijeme porasta mora daleko i da će nam se prirodne sile ipak smilovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti