Galerija

Naslušali smo se priča o očekivanom podizanju mora zbog zatopljenja i topljenja leda na polovima, a sada stižu najave poplava i zbog promjena Mjesečeve orbite.

NASA nam poručuje da će u sljedećoj dekadi, dakle od 2030. do 2040., doći do naglog povećanja razine mora zbog promjene Mjesečeve orbite. Doći će do poplavljivanja obala, mnogo većih nego sada, kaže Nenad Leder, oceanograf s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Kakva su očekivanja za Jadran? Olujno jugo, lebićada, ako se to sve zbroji, to može u nekom trenutku biti dva i pol, tri metra, otkriva Leder.

Sve bi potonulo

Kad bi se more diglo za toliko, splitska i druge rive bi potonule, brojni ugostiteljski objekti uz more morali bi se zatvoriti. U luksuznim vilama plivale bi ribe. More bi možda doseglo i poljudski stadion.

Najgore je to što brojna primorska naselja jednostavno više ne bi bila pogodna za život, poput niskog poluotoka Vranjica na rubu Splita. Taj turistički biser zarobila je industrija, a sada mu prijeti i priroda.

Bojimo se da će nam more ući u kuće i nadamo se da će se do 2035., kada se vidi koliko će se more dignuti, uložiti u zaštitu kuća i naroda, poručuje Martina Grgić Vukić iz inicijative ''Mjesto koje hoće živjeti'' u Vranjicu.

Može li se zaustaviti more?

No je li moguće zaustaviti toliku silu mora? Trebalo bi graditi Kineski zid, pet ili šest metara visok, oko otoka i obale. Tko to može? Koja država to može napraviti? Tko može zaustaviti poplave ako one počnu? Vidjeli ste tsunamije u Japanu, sve se ruši, nema pomoći, kaže Tino Mladinić, kapetan lučice Poljud.

Već smo okusili poplave mora s južinom, pa i jadranske tsunamije. No još uvijek svi misle da je vrijeme porasta mora daleko i da će nam se prirodne sile ipak smilovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju