Droneport - prvi aerodrom za bespilotne letjelice

Droneport je prvo mjesto na svijetu posvećeno isključivo bespilotnim letjelicama koje na njemu imaju prioritet u odnosu na zrakoplove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2015. / 10:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bespilotne letjelice polako postaju svakodnevica na našem nebu, a sve je bliži dan kada će nam, umjesto poštara, pakete i pisma dostavljati dronovi. Za takvo komercijalno korištenje i upravljanje dronovima korisnici će morati imati posebne certifikate, a porast će potreba i za mjestima na kojima će se testirati i trenirati piloti i same letjelice. Kompanija Aerodrome predstavila je 'prvi komercijalni droneport', mjesto na kome će se bespilotne letjelice moći testirati, a 'piloti' vježbati i dobivati licence. U SAD-u već sada postoji pet takvih lokacija za edukaciju i licenciranje pilota za upravljanje dronovima, no droneport prvo je mjesto posvećeno isključivo bespilotnim letjelicama koje na njemu imaju prioritet u odnosu na zrakoplove.

Droneport smješten je u Boulder Cityu u Nevadi – dijelovi ovog aerodroma i objekta za obuku u funkciji su već neko vrijeme, no završetak cijelog objekta zakazan je za 2016. godinu. Američka agencija za zrakoplovstvo nedavno je najavila program prema kojem će svi vlasnici dronova (težih od 225 grama) obavezno morati registrirati svoju bespilotnu letjelicu putem interneta (morat će upisati svoje ime i prezime, adresu i mail), dok za vlasnike komercijalnih dronova već postoji procedura i papirologija koju moraju ispuniti. Bespilotne letjelice donijet će nove prilike i poslove ovoj industriji, ali dronovi zahtijevaju i neka potpuno nova pravila vezana uz sigurnost, rekao je Jonathan Daniels iz Aerodromea i pohvalio se kako trenutno na svijetu postoji samo jedno mjesto na kojem bespilotne letjelice imaju prioritet u odnosu na letjelice u kojima se nalaze piloti, a to je njihov droneport. 'Ovo je model ne samo za cijelu Ameriku, već možda i za cijeli svijet', dodao je Daniels.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti