SAD podiže tužbu protiv TikToka zbog kršenja prava na privatnost djece

Ministarstvo pravosuđa SAD-a planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava na privatnost djece, umjesto na tvrdnje da je dovela u zabludu odrasle korisnike o svojim praksama privatnosti podataka, prema izvoru upoznatom s temom.

Hina | 22.06.2024. / 08:19

TikTok (Foto: Afp)

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) istražila je potencijalna kršenja tog prava od strane TikToka i njegove matične tvrtke ByteDance i proslijedila slučaj Ministarstvu pravosuđa u utorak.

Istraga je otkrila razloge za vjerovanje da imenovani optuženici krše ili se spremaju prekršiti zakon i da je postupak u javnom interesu, rekao je FTC u tadašnjoj izjavi.

Reuters je 2020. godine prvi izvijestio da FTC i Ministarstvo pravosuđa SAD-a istražuju optužbe da popularna aplikacija nije ispunila dogovor iz 2019. koji je imao za cilj zaštitu privatnosti djece.

TikTok je rekao da se nikako ne slaže s navodima FTC-a i da je razočaran što je agencija odlučila pokrenuti tužbu.

Aplikacije na smartphoneu Mogu li ugroziti Zuckerberga? Kinezi lansirali konkurenta Instagramu

Pametni telefoni Gore vatre na TikToku! Zbog nove opcije mnogi će još više koristiti ovu društvenu mrežu

Istraga je odvojena od tekuće zabrinutosti u Kongresu o mogućnosti da bi kineska vlada mogla nepropisno pristupiti podacima 170 milijuna korisnika TikToka u SAD-u, što platforma negira.

TikTok osporava zakon donesen u travnju koji zahtijeva od njegove kineske matične tvrtke ByteDance da se oslobodi TikTokove imovine u SAD-u do 19. siječnja ili će se suočiti sa zabranom.

ByteDance je rekao u četvrtak da bi bez sudske intervencijezabrana bila neizbježna i da oduzimanje nije moguće tehnološki, komercijalno ili pravno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti