Mogu li ugroziti Zuckerberga? Kinezi lansirali konkurenta Instagramu

ByteDance, kineska kompanija koja je vlasnik TikToka, predstavila je novu aplikaciju za dijeljenje fotografija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2024. / 12:07

Aplikacije na smartphoneu (Foto: Afp)

Društvene mreže tijekom godina značajno su se promijenile. Dovoljno je pogledati kako su npr. Facebook i Instagram izgledali na početku, a kako izgledaju danas. Ove platforme konstantno testiraju i razvijaju nove opcije ili kopiraju postojeće opcije drugih mreža kako bi ostale konkurentne na ovom prilično zasićenom tržištu, odnosno kako bi privukle još veći broj korisnika.

Pametni telefoni Gore vatre na TikToku! Zbog nove opcije mnogi će još više koristiti ovu društvenu mrežu

Na jednom takvom novitetu sada radi ByteDance, kompanija koja stoji iza TikToka. Oni korisnicima ne namjeravaju ponuditi ništa novo, već je riječ o aplikaciji putem koje će objavljivati i dijeliti - fotografije. Jasno, riječ je o njihovoj verziji Instagrama koju su nazvali Whee, a u kojoj je čak i sučelje aplikacije slično Metinoj mreži za dijeljenje fotografija i videa te se na glavnom ekranu nalaze tabovi za kameru, prikaz sadržaja (feed), poruke i tipka za obavijesti.

Ipak, ova mreža nije potpuni klon Instagrama te se čini kako bi aktivnost korisnika trebala biti usmjerena prvenstveno na komunikaciju s prijateljima. Aplikacija tako potiče na povezivanje samo s osobama koje poznajete, a ne s nekim strancima. Za pretpostaviti je kako će i algoritam Wheeja biti tako napravljen, da u prvom planu budu prijatelji i praćenje njihovih aktivnosti, a ne nekakvi influenceri i slično. Viralan sadržaj, dakle, nije u prvom planu te iz ByteDancea kažu kako je njihova nova aplikacija idealno mjesto na kojem ljudi mogu dijeliti svoje trenutke iz privatnog života s prijateljima i članovima obitelji.

Naravno, ne treba isključiti mogućnost da bi, kao i većina drugih mreža, i ova ByteDanceova platforma jednom mogla otići u drugom smjeru - forsiranja povezivanja sa što većim brojem poznatih i nepoznatih korisnika, praćenja poznatih osoba i influencera, sve kako bi se povećao broj pregleda i angažmana korisnika.

TikTok Velika promjena stiže na popularnu platformu? Iz TikToka potvrdili da su testiranja već počela

Ova aplikacija već je dostupna na Googleovoj online trgovini, no ne u svim zemljama, već je na svoje Androide mogu preuzeti korisnici u zemljama poput Australije, Turske, Tajlanda i još nekima, no ne npr. u SAD-u. To ne čudi s obzirom na to da ByteDance ima velikih problema s TikTokom u toj zemlji te im čak prijeti i zabrana korištenja te društvene mreže, što je odluka s kojom se ne slažu niti milijuni Amerikanaca.

S obzirom na to da iz ByteDancea čak nisu službeno objavili dostupnost nove aplikacije te kako je ona dostupna na ograničenom broju tržišta, čini se kako je i dalje u nekoj eksperimentalnoj fazi u kojoj se prate reakcije, pohvale i kritike korisnika kako bi se ona mogla usavršiti prije nego postane dostupna na većem broju tržišta.

 Izvor: TechSpot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti