'Društvo bez kovanica': Još jedan korak prema potpunom bezgotovinskom plaćanju

Umjesto sitnog novca u obliku kovanica, u Južnoj Koreji ostatak novca vraćat će se na prepaid kartice ili na kartice koje se koriste za javni prijevoz

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2016. / 10:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Centralna banka Južne Koreje svake godine troši više od tri milijarde dolara na proizvodnju i uništavanje papirnatih novčanica i kovanica, a kako bi smanjili troškove, ali i pomogli građanima i trgovcima, do 2020. godine žele u potpunosti izbaciti kovanice iz upotrebe. Već sljedeće godine u nekim će manjim trgovinama započeti s pilot programom u sklopu kojeg će trgovci ostatak novca, umjesto u kovanicama, vraćati na prepaid kartice ili na kartice za javni prijevoz, a ako se ovaj testni program pokaže uspješnim i ako ga korisnici prihvate, u budućnosti bi se ostatak novca od kupovine vraćao i direktno na bankovne račune korisnika. Konačan cilj Južne Koreje jest postati 'društvo bez kovanica' u kojem će se ostatak novca, umjesto u kovanicama, dodavati sustavima e-plaćanja, komentirali su na ZDnetu.

Na početku su za testiranje odabrane manje trgovine u kojima već postoje čitači kartica za javni prijevoz putem kojih će se vršiti povrat sitnog novca, a s vremenom bi se ovaj program trebao proširiti na veći broj trgovina. Bank of Korea ranije je provela istraživanje među korisnicima koje je pokazalo da se više od polovice stanovnika ove zemlje želi riješiti kovanica, dok je protiv prestanka korištenja kovanica bilo samo 23,7 posto ispitanih. Iz Bank of Korea kažu kako je na početku cilj riješiti se kovanica, što bi ljudima trebalo olakšati plaćanje i smanjiti troškove jer će se oni orijentirati na elektroničko plaćanje, a smanjenjem distribucije kovanica smanjit će se i troškovi banke, tj. države. Izbacivanje kovanica još je jedan korak prema potpunom bezgotovinskom plaćanju jer u budućnosti ljudi vjerojatno više neće koristiti kovanice niti papirnate novčanice, već će se sve transakcije odvijati putem mobitela, računala i kartica.  

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti