Dva dana nakon kvara Sojuz lansiran prema ISS-u

Prvobitno je bilo planirano lansiranje u četvrtak, no prekinuto je nekoliko sekundi prije polijetanja.

Hina | 24.03.2024. / 08:21

Lansiranje Soyuza (Foto: AFP PHOTO / NASA/BILL INGALLS)

Ruska svemirska letjelica Sojuz s ruskim kozmonautom i dvjema astronautkinjama, bjeloruskom i američkom, lansirana je u subotu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), pokazale su snimke uživo.

Prvobitno je bilo planirano lansiranje u četvrtak, no prekinuto je nekoliko sekundi prije polijetanja zbog problema s kemijskim izvorom energije.

Astronauti i kozmonaut prije odlaska na ISS Jedno od rijetkih mjesta gdje SAD i Rusija surađuju: Astronauti i kozmonaut stigli na ISS

Oleg Kononenko Ruski kozmonaut postavio rekord u neprekidnom trajanju svemirskih letova

Sojuz, na kojemu su Rus Oleg Novicki, Bjeloruskinja Marina Vasilevskaja i Amerikanka Tracy Dyson uz ISS bi trebao pristati u ponedjeljak u 15:10 po srednjoeuropskom vremenu.

Svemir je jedno od zadnjih područja na kojemu Sjedinjene Države i Rusija i dalje nastavljaju suradnju unatoč njihovim vrlo lošim međusobnim odnosima nakon rata u Ukrajini.

Oleg Novicki i Marina Vasilevskaja na Zemlju će se vratiti 6. travnja zajedno s Loralom O'Harom, američkim astronautom koji se trenutačno nalazi na orbitalnoj stanici. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti