Dvije godine do globalne dominacije: Može li Huawei postati lider tržišta smartphonea?

Richard Yu iz Huaweija ponovno je rekao kako je cilj njegove kompanije zauzeti prvo mjesto na tržištu pametnih telefona i vjeruje kako bi već 2020. mogli preskočiti Samsunga

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2018. / 13:00

Huawei (Foto: Huawei) (Foto: Huawei)

Kada su iz Huaweija najavili kako im je dugoročni cilj postati najveća mobilna kompanija na svijetu, ta je izjava nekima samo izmamila osmijeh na lice jer se činilo kako će Samsung i Apple godinama ostati nedodirljivi. No, već ove godine Huawei je u drugom kvartalu prestigao Apple (bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija na ovom tržištu kretati u trećem i četvrtom kvartalu), a već 2020. mogli napraviti ono što su mnogi još nedavno smatrali nemogućim i preskočiti i Samsung.

To, naravno, neće biti lako, no nije niti nemoguće – u razgovoru za CNBC izvršni direktor odjela za potrošače Huaweija Richard Yu rekao je kako se već sljedeće godine nadaju biti vrlo blizu prvog mjesta na globalnom smartphone tržištu te kako godinu poslije, dakle 2020. "možda imaju šanse" preuzeti vodeće mjesto na tržištu.

Da su na dobrom putu prema tom cilju mogli smo vidjeti i nakon predstavljanja modela Mate 20 Pro, kojeg veliki broj tehnoloških novinara smatra najboljim smartphoneom predstavljenim ove godine, a kako će korisnici reagirati na ovaj uređaj trebali bi saznati početkom sljedeće godine, nakon objave prodajnih rezultata za posljednji ovogodišnji kvartal.

AI – ključ uspjeha!

Najveći novitet koji od ove kompanije možemo očekivati sljedeće godine jest savitljivi smartphone (nedavno je ovakav uređaj predstavio Samsung) s podrškom za 5G mrežu, a puno očekujemo i od novih modela P i Mate serije.

Ipak, ključna tehnologija koja će "pametne telefone odvesti na novu razinu i utjecati na rast kompanije u budućnosti" jest umjetna tehnologija, smatra Yu. Huawei razvija i dizajnira vlastite AI čipove koji pokreću njihove telefone: "Umjetna inteligencija bit će pokretač svih naših budućih servisa… povezat će sve aplikacije i servise. Najveće promjene tijekom sljedećih 10 godina odnosit će se na opcije na telefonima koje će omogućiti AI".

Posvećenost razvoju AI Huawei je pokazao i na Eco-connect Europe konferenciji na kojoj su predstavili HiAI 2.0, otvorenu platformu dizajniranu kako bi olakšala razvoj umjetne inteligencije na samim uređajima te posljednja inačica platforme pruža developerima otvoreni ekosustav koji im omogućuje testiranje mogućnosti Huaweijevih čipseta, uređaja i clouda kroz HiAI Foundation, HiAI Engine i HiAI Service.

Konkurencija ne spava

Naravno, niti konkurencija ne spava te Huaweiju prijete kompanije poput Xiaomija, Viva i Oppa, kao što je jasno da niti Samsung neće "pasti" bez borbe – nedavno su najavili da će i njihovi telefoni iz niže i srednje kategorije imati napredne opcije poput onih u top modelima. Npr. nedavno predstavljen model A9 prvi je telefon s čak četiri kamere sa stražnje strane telefona.

U prilog Huaweiju ne ide niti situacija u SAD-u čije su obavještajne službe upozorile građane da ne kupuju njihove uređaje (tvrde da predstavljanju sigurnosni rizik zbog povezanosti s kineskom vladom) te ne mogu računati na ovo veliko tržište, a prema predviđanjima analitičke kompanije Counterpoint, da bi prestigli Samsung trebat će isporučivati 30 do 40 milijuna pametnih telefona više po kvartalu.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti