Einstein se "vraća iz mrtvih" zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Na hongkongškom sveučilištu ističu kako AI predavač omogućava ljudskom predavaču da se fokusira na interaktivniji i personaliziraniji način podučavanja.

Martina Čizmić | 11.05.2024. / 09:01

AI predavači (Foto: HKUST)

 Kad biste mogli razgovarati s bilo kojom povijesnom ličnosti, tko bi ona bila? Za brojne studente fizike i matematike, to bi vjerojatno bio genijalni Albert Einstein.

No, čini se da bi studenti sa Sveučilišta znanost i tehnologije u Hong Kongu mogli zaista imati priliku porazgovarati s jednim od najvećih umova 20. stoljeća. Naime, sveučilište je krenulo sa stvaranjem AI predavača, među kojima će se naći i ličnosti poput Alberta Einsteina, ali i nekih popularnih anime likova.

Cilj im je, uz uvođenje novih tehnologija u nastavu, transformirati način na koji se podučava i potaknuti studente na viši stupanj uključivanja u nastavu.

Mustafa Suleyman Stručnjak za umjetnu inteligenciju smatra da na AI ne treba gledati kao na alat, već kao na digitalnu vrstu

Studenti će tijekom takvih predavanja nositi uređaje za virtualnu stvarnost i zakoračiti u svojevrstan metavers, a Albert Einstein će im na svoj jedinstven način objasniti kompliciranu teoriju igara.

Kako je u objavi za medije istaknuo profesor Pan Hui, predstojnik odjela za medije i umjetnost, željeli su na ovaj način riješiti globalni problem nedostatka učitelja, a istovremeno iskoristiti transformativnu snagu AI u obrazovanju.

Za profesora Huija, AI predavači nisu zamjena za ljudske profesore, već vrijedan dodatak koji im može pružiti različite perspektive i inovativne metode učenja.

Ova studija ne samo da pruža studentima jedinstveno i uzbudljivo iskustvo, već ih i inspirira da razmišljaju o korištenju umjetne inteligencije na različim područjima. Također, utire put za istraživanje u AI pedagogiji, istaknuo je profesor Hui.

Kako sve to funkcionira?

Umjetna inteligencija pomaže u pretvaranju suhoparnog sadržaja u zanimljivog avatara koji privlači pozornost i potiče studente na sudjelovanje. Pri tome se ne misli samo na vizualno impresivne avatare, već i njihovu boju glasa, geste pa čak i kulturne razlike.

Istraživački tim razvija 10 AI predavač pomoću niza AI alata. Među njima je najsuvremeniji varijacijski 3D generator cijelog tijela koji je razvio tim, a koji nadilazi ograničenja sličnih alata i značajno poboljšava pokrete tijela likova i autentičnost njihovih izraza lica. Ostali AI alati, ističu sa sveučilišta, uključuju generator AI slika "Midjourney" koji se temelji na brzim porukama, chatbot "ChatGPT" i "Bing", generator animacije govornog lica otvorenog izvornog koda pokretan zvukom "SadTalker" i timsku poboljšanu verziju alata za 3D animaciju lica “EmoTalk”.

Izbori i umjetna inteligencija, ilustracija Kako se snaći u gomili izbornih programa i političara? U pomoć dolazi umjetna inteligencija

Na hongkongškom sveučilištu ističu kako AI predavač omogućava ljudskom predavaču da se fokusira na interaktivniji i personaliziraniji način podučavanja.

U budućnosti planiraju instaliranje interaktivnih značajki koje bi omogućile AI predavačima da odgovore na pitanja i uključe se u dublje interakcije sa studentima koristeći tehniku ​​nazvanu Retrieval-Augmented Generation (RAG). Prikupljena percepcija učenika, uključujući razinu realizma, familijarnosti, afiniteta i povjerenja, pruža korisnu osnovu za nadolazeću primjenu digitalnih nastavnika.

U konačnici, ističu sa sveučilišta, želja im je postaviti inovativnu platformu na kojoj učenici mogu odabrati personalizirane avatare nastavnika na temelju svojih individualnih preferencija, dodatno promičući personalizirano i asinkrono učenje te potičući veću motivaciju za učenje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti