Ekshibicionisti putem AirDropa šalju slike penisa

Većina će "žrtvi" prihvatiti ponuđenu poruku bez razmišljanja, a onda se neugodno iznenaditi sadržajem.

Martina Čizmić | 15.08.2017. / 16:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zamislite situaciju u kojoj se vozite podzemnom željeznicom na posao, dobijete na svoj iPhone poruku da netko želi podijeliti neku datoteku s vama i kad ju otvorite dočeka vas slika penisa. I to ne baš dobra.

Ekshibicionista ima uvijek i svugdje. Međutim, otkako su pametni telefoni osvojili svijet, ekshibicionisti su otkrili prednosti tehnologije.

Još su se prije dvije godine u Londonu pojavili prvi slučajevi zloupotrebe tehnologije među pervertitima i ekshibicionistima, no u posljednje vrijeme su sve učestaliji. Tada su, naime, prijavljeni prvi slučajevi neželjenih fotografija muškog međunožja na pametnim telefonima u podzemnoj željeznici.

Zapravo, najugroženiji su korisnici iPhonea koji imaju opciju AirDrop. Ta se opcija koristi za dijeljenje dokumenata i datoteka između pametnih telefona. Tvornički su te postavke stavljene na "Samo kontakti", no požele li korisnici koristiti tu opciju za dijeljenje datoteka s računalima ili Android pametnim telefonima, morati ću postavke promijeniti u "Svi".

I upravo tu leži problem. Većina korisnika jednostavno zaboravi vratiti postavke na "Samo kontakti" te tako ostavlja otvorena vrata kroz koja im bilo tko s iPhoneom može poslati bilo kakvu datoteku.

Cijela situacija zapravo započinje veoma nevino. "Žrtve" se voze u podzemnoj željeznici i odjednom im na iPhoneu iskoči poruka poput "iPhone 1 želi s vama podijeliti poruku".

Većina će prihvatiti ponudu bez razmišljanja, a onda će se neugodno iznenaditi fotografijom koja ih dočeka na zaslonu njihovog pametnog telefona.

Iako ovakav način maltretiranja "žrtvi" ne nosi isti rizik za pervertita kao kad šeće okolo samo zaogrnut u baloner i otkriva se, najčešće, ženama, to ne znači da ga nije moguće uloviti.

Jer, da bi se datoteka mogla poslati s jednog uređaja na drugi, oba uređaja moraju biti u krugu od 100 metara, a nije isključeno ni da će neki pervertit zaboraviti obrisati ime svog iPhonea pa će tako umjesto "iPhone1", možda pisati "IvanHorvat".

No, da im je tehnologija olakšala posao, a smanjila rizik - je.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti