U Volkswagenu su gotovo sve karte bacili na elektrifikaciju svojih vozila. Nedavno su tako najavili kako će povećati svoja ulaganja u razvoj električnih automobila, digitalnu i autonomnu tehnologiju na čak 73 milijarde eura tijekom sljedećih pet godine. Također, već su predstavili i modele ID.3 i ID.4 s kojima će pokušati osvojiti tržište na kojem najveći udio ima Tesla, ali i na kojem je sve veća konkurencija ostalih tradicionalnih proizvođača automobila.

Slika nije dostupna Šef VW-a bacio rukavicu izazova Musku: “Bit će to utrka s Teslom”

S ciljem osvajanja što većeg dijela tog tržišta u budućnosti Volkswagen je pokrenuo projekt nazvan “Small BEV”, odnosno projekt razvoja malog električnog vozila s baterijskim pogonom veličine sadašnjeg Pola. Glavni naglasak u tom vozilu bit će stavljen na cijenu, koja bi, prema izvještaju Reutersa, mogla iznositi samo između 20 i 25 tisuća eura. Nažalost, trenutačno nije poznato više informacija o planovima njemačkog automobilskog diva, tako da ćemo morati sačekati nove podatke o snazi motora i baterije te dosegu takvog vozila. Također, nije poznato niti kada bi mogli predstaviti električni VW veličine Pola.

Jedan od razloga razvoja pristupačnog e-automobila jest očekivanje još većih klimatskih regulativa te u Njemačkoj kompaniji vjeruju kako će jača pravila vezana uz emisije stakleničkih plinova utjecati na povećanje udjela hibrida i električnih vozila na 60 posto do 2030., objavili su na Reutersu. Podsjetimo, nedavno je i Musk spomenuo mogućnost da Tesla u budućnosti napravi automobil slične cijene, oko 25 tisuća dolara, no također trenutačno nema nikakvih konkretnih informacija o takvom vozilu.

Slika nije dostupna Atraktivan električni SUV-a s dosegom većim od 500 km: Predstavljen VW ID.4

Cijena je, naravno, samo jedan od problema za sve koji razmišljaju o zamjeni benzinca i dizelaša električnih automobilom. Ostali problemi vezani su za bateriju, odnosno njezinu izdržljivost i punjenje. Doseg baterijskih vozila manji je u odnosu na one s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a veliki je problem i trajanje punjenja, kao i nedovoljan broj punionica. Ti bi se problemi s vremenom trebali riješiti te se ulaže veliki novac u povećanje broja punionica, a uz niže cijene vozila očekuje se kako će broj vlasnika e-vozila rasti sve većom brzinom u budućnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju