Elon Musk otkrio: "Postoji 70 posto šanse da odem na Mars i umrem tamo"

Ekscentrični amarički milijarder Elon Musk (47) u nedavnom je intervjuu otkrio gdje (gotovo pa) namjerava okončati svoj život. Naime, prema njegovim riječima, postoji velika šansa da upravo on bude jedan od pionira na Marsu, odnosno da rezervira kartu u jednom smijeru za Crveni planet.

B.V. | 27.11.2018. / 07:33

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U nedavnom intervjuu za HBO-ov Axios, američki milijarder Elon Musk, koji je ujedno i osnivač vrlo uspješne tvrtke SpaceX, rekao je da postoji šansa od 70 posto, da i on sam sjedne u raketu SpaceX-a i poleti za Mars - u jednom smijeru.

Musk dakle ozbiljno razmišlja ne samo o posjetu Crvenom planetu, već trajnom preseljenju na susjedni nam planet. Podsjetimo, atmosfera na Marsu ekstremno je negostoljubiva, a prosječna temperatura na površini iznosi čak -80 stupnjeva Celzija.

Ono što najviše fascinira jest to da je Musk izbacio tu procjenu i komentar vrlo samouvjereno i bez okolišanja. Isto tako, SpaceX tek treba obaviti prvo uspješno slanje čovjeka svojim raketama u svemir, a da ne pričamo o logističkoj noćnoj mori prelaska preko 400 milijuna kilometara dug put do marsa i transport opreme za kolonizaciju tog planeta, koja još uvijek nije niti razvijena.

Ipak, Musk tvrdi da ne govori o nekakvom dugoročnom planu kojeg uvjetuju određena potrebna znanstvena otkrića, već da je riječ o vrlo realnoj mogućnosti da se to dogodi još za vrijeme naših života. Cijena te luksuzne karte bez povrata na Mars i u povijest, iznosit će nekoliko stotina tisuća dolara, dodaje Musk.

No, svatko tko se odluči oprostiti s toliko gotovine, mora računati da će se oprostiti i od uobičajenih blagodati zemaljskog života. Odlazak na Mars bit će sve samo ne godišnji odmor ili ruta za bijeg bogataša sa Zemlje.

Izgradnja baze na Crvenom planetu bit će mukotrpan posao, kojeg će se morati obavljati u krajnje negostoljubivim uvjetima. Postoji jako dobra šansa da tamo i umrete, kaže bez zadrške Musk.

Muska, međutim, to izgleda ne brine i on je spreman riskirati jer je istraživač. To bi bio njegov osobni Mount Everest.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti