Elon Musk želi od Twittera napraviti zapadnu verziju kineskog WeChata

Musk je krenuo u tranziciju Twittera prema X-u, odnosno superaplikaciji, a uzor za to mu je i kineska platforma.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2023. / 13:59

WeChat (Foto: Afp)

Elon Musk odavno je izrazio želju za razvojem tzv. superaplikacije, odnosno aplikacije čije bi mogućnosti bile višestruko veće od same društvene mreže. S takvom bi aplikacijom, osim same komunikacije s drugima, korisnici mogli izvršavati plaćanja, upravljati svojim financijama itd. Musk želi upravo to napraviti s Twitterom i kontroverzni rebranding ove društvene mreže u “X” potez je upravo u tom smjeru.

Twitter Twitter odlazi u povijest, ali ne zbog očitih razloga: "Recite zbogom plavoj ptičici"

Musk je tako najavio kako će X imati mogućnost upravljanja financijama korisnika, dok je izvršna direktorica Twittera Linda Yaccarino najavila kako je X budućnost neograničene kreativnosti koja će biti fokusirana na audio, video, poruke i plaćanja/bankarstvo.

Najave Muska i Yaccarino podsjećaju upravo na tzv. “aplikacije za sve” koje su se prvo pojavile u Kini, a omogućuju brojne opcije bez potrebe napuštanja samih aplikacija. Jedna od njih jest i WeChat koju je razvio kineski Tencent. Aplikacija ima više od 1,3 milijardi korisnika, a njena primarna uloga slična je WhatsAppu, no osim za komunikaciju, mnogi je koriste i za plaćanje te unutar nje mogu pristupiti drugim aplikacijama poput bankarskih aplikacija, e-trgovine itd.

Elon Musk prošle je godine pohvalio WeChat te je rekao kako ne postoji nekakva slična aplikacija na svijetu te je zaposlenicima rekao kako vjeruje da bi i oni mogli napraviti nešto slično: Vi zapravo živite na WeChatu u Kini zato što je iznimno koristan i olakšava svakodnevicu. Mislim da, ako bi uspjeli postići tako nešto ili barem nešto takvo slično s Twitterom, to bi bio veliki uspjeh.

Iako je jasno na što Musk misli, pitanje je koliko se takav kineski model može kopirati na američkom i drugim tržištima, pri čemu na CNBC-u podsjećaju kako su u Kini blokirani Google, Twitter i brojne druge američke platforme što je otvorilo priliku domaćim tvrtkama da razvijaju svoje proizvode u manje konkurentskom okruženju i po drukčijim pravilima.

Elon Musk Na vidiku novi problemi za Elona Muska: Hoće li uopće smjeti koristiti X?

Uspjehu WeChata pomogla je i činjenica što Tencent ima vlastiti servis za plaćanje te su investirali novac u platforme za e-trgovine i dostavu hrane, što im je omogućilo integraciju svih tih servisa u WeChat. Također, unutar ove platforme developeri mogu razviti i tzv. mini programe, pojednostavljene verzije postojećih aplikacija zahvaljujući kojima korisnici ne moraju na svoj uređaj preuzeti cijelu aplikaciju, već je mogu koristiti direktno iz WeChata.

Razvoj takve aplikacije u SAD-u ili Europi bit će puno teži. Na CNBC-u su dali samo neke primjere - na ovim tržištima je sustav online plaćanja iznimno fragmentiran i nema jedne kompanije koja dominira tržištem, dok je na tržištu taksi-usluga i dostave hrane velika konkurencija, što sve otežava razvoj jedinstvene “aplikacije za sve”.

Bit će zanimljivo vidjeti kako Musk namjerava doskočiti ovim izazovima, a poznavajući njegove ambicije, više o tim rješenjima mogli bi saznati uskoro.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti