Na vidiku novi problemi za Elona Muska: Hoće li uopće smjeti koristiti X?

Microsoft je još 2003. godine zaštitio X zbog svog branda Xbox, a Meta je to isto učinila 2019. u području softvera i društvenih medija.

Martina Čizmić | 25.07.2023. / 09:14

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Kad je Elon Musk preuzeo Twitter, najavio je brojne promjene za tu popularnu platformu. Jedna od tih promjena je bila i promjena imena. No čini se da Musk baš i nije provjerio baš sve aspekte te odluke.

Naime, nakon što je objavio da Twitter postaje X, a plava ptičica, koja je godinama bila prepoznatljiv i zaštitni znak te platforme, odlazi u povijest, postalo je očito da to baš i neće ići tako lako.

Barem što se pravnika tiče. Jer tvrtke poput Mete i Microsofta već imaju pravo intelektualnog vlasništva nad slovom X, a logo koji je Musk odabrao za rebranding Twittera već se koristi.

Kako navodi Reuters, slovo X toliko se široko koristi i citira u zaštitnim znakovima da će biti pravi izazov za pravnike da ga registriraju na Muskovu tvrtku.

Twitter Twitter odlazi u povijest, ali ne zbog očitih razloga: "Recite zbogom plavoj ptičici"

Sto posto je vjerojatno da će Twitter netko tužiti zbog toga, uvjeren je odvjetnik Josh Gerben, koji je za Reuters istaknuo kako samo u SAD-u ima gotovo 900 aktivnih registriranih znakova, koji pokrivaju slovo X.

Istaknuo je kako vlasnici zaštitnih znakova mogu podnijeti zahtjev za zabranu korištenja ako bi druga robna marka koja koristi isti ili veoma sličan znak odnosno ime izazvala zabunu potrošača.

Microsoft je još 2003. godine zaštitio znak X koji se odnosi na komunikaciju vezanu uz Xbox, dok je Meta još 2019. na razini SAD-a zaštitila plavo-bijelo slovo X za softver i društvene medije.

Meta i Microsoft vjerojatno ne bi tužili osim ako se ne osjećaju prijetnjom da Twitterov X zadire u vrijednost robne marke koju su izgradili, rekao je Gerben.

No to ne znači da Muska odnosno Twitter ne bi mogli tužiti drugi koji koriste X u svom znaku, imenu ili pak brendu. 

U svakom slučaju, Muskov pravni tim ima pune ruke posla.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti