EMA: Nema povezanosti između cjepiva J&J-ja protiv covida i menstrualnih poremećaja

EMA istodobno ističe da koristi od cijepljenja J&J-evim cjepivom protiv COVID-19 i dalje nadmašuju sve rizike.

Hina | 06.08.2021. / 21:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za lijekove (EMA) u petak je izvijestila da njezini stručnjaci dosad nisu otkrili povezanost između cjepiva protiv COVID-19 i menstrualnih poremećaja te je savjetovala da se, kao moguće nuspojave nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnsona na naljepnicu bočice dodaju tri nova stanja.

Slučajeve menstrualnih poremećaja koji su prijavljeni nakon cijepljenja proučilo je EMA-ino povjerenstvo za sigurnost, stoji u priopćenju agencije i dodaje se da su od proizvođača cjepiva zatraženi dodatni podaci.

EMA je preporučila da na naljepnicama svih bočica s cjepivom J&J-ja trebaju biti otisnute informacije o mogućoj trombocitopeniji, omaglici, tinitusu (zujanju u ušima) ili zvonjenju u ušima.

EMA istodobno ističe da koristi od cijepljenja J&J-evim cjepivom protiv COVID-19 i dalje nadmašuju sve rizike.

Slika nije dostupna Čitate li besplatne knjige na svom Kindleu? To bi vas moglo skupo stajati

Slika nije dostupna Umjesto cestama, superautomobili uskoro bi mogli juriti nebom?

Analizirana su 1183 slučaja vrtoglavice i više od 100 slučajeva tinitusa, koji su prijavljeni nakon cijepljenja ovim cjepivom.

Tvrtka nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

EMA je prošli mjeseca navela rijedak poremećaj, Guillain-Barréov sindrom koji oštećuje živce, kao moguću rijetku nuspojavu cijepljenja J&J-jevim cjepivom.

Isti je sindrom EMA navela kao moguću nuspojavu nakon cijepljenja AstraZenecim cjepivom i u petak izvijestila da prati te informacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti