Emotivno pismo kojim je otpušteno 1900 ljudi: "Zaista mi je žao. Molim vas, znajte da ovo nije vaša greška"

Koronakriza je teško udarila industriju putovanja i smještaja, a jedan od velikih gubitnika je i Airbnb, kompanija koja je ove godine trebala izaći na burzu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2020. / 10:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Onima koji napuštaju Airbnb, zaista mi je žao. Molim vas, znajte da ovo nije vaša greška. Svijet nikada neće prestati tražiti kvalitete i talente koje ste donijeli u Airbnb, tim je riječima izvršni direktor Airbnba Brian Chesky najavio velike otkaze u svojoj kompaniji. Dok otpuštanje radnika nikome nije jednostavno i za većinu poslodavaca to je najteža odluka koju mogu donijeti, Chesky je u svojoj poruci dotadašnjim zaposlenicima pokazao poštovanje, za razliku od npr. Birda, koji je ljude otpustio na prilično šokantan način, grupnom zvučnom porukom putem Zooma.

Otkaz (Foto: Thinkstock) Otkaz kao scenarij iz Black Mirrora: Zbog koronavirusa ljude se otpušta na brutalan način

U pismu zaposlenicima kojim je najavio otkaze napisao je kako danas živimo u najmučnijoj krizi naših života koja je zaustavila globalna putovanja, što se direktno odrazilo i na poslovanje kompanije. Iako je teško zaključiti kako će se situacija kretati do kraja godine, već je sada jasno da će prihodi kompanije u 2020. biti manji od polovice prošlogodišnjih prihoda. Promjene kroz koje sada kompanija prolazi nisu privremene i kratkoročne te je osim otkaza potrebna "fokusirana poslovna strategija", no Chesky je uvjeren da će se jednom poslovanje njegove kompanije u potpunosti oporaviti.

Također, najavio je da će svi otpušteni radnici, uključujući i one koji su u kompaniji manje od godinu dana i nisu stekli pravo na udio u kompaniji, dobiti taj udio, a bivši zaposlenici dobit će otpremninu, pokrit će im se zdravstveno osiguranje tijekom jedne godine, omogućit će im da zadrže poslovne laptope te će postaviti posebnu internetsku stranicu s podacima o zaposlenicima, njihovim radovima itd., kako bi ponovno mogli lakše pronaći posao.

Slika nije dostupna Uber bi mogao otpustiti čak 20 posto zaposlenih

Bez posla će ostati 1900 od 7500 tisuća zaposlenih u Airbnbu, dakle oko četvrtine ukupno zaposlenih u kompaniji kojoj je upravo ova godina trebala biti najbolja i najuzbudljivija dosad. Naime, Airbnb je i dalje privatna kompanija o čijem se izlasku na burzu govori već dugo i inicijalna ponuda dionica planirana je upravo za 2020., no zbog koronakrize IPO će ipak morati pričekati neke bolje dane.

Izvor: Vox

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti