Nakon godina poslovanja u minusu te nakon više od tisuću otkaza dodijeljenih prošle godine, 2020. trebala je biti velika godina za Uber i prva u kojoj su očekivali kvartalni profit. No izvršni direktor kompanije Dara Khosrowshahi nije mogao računati na koronavirus, koji je, kao i velikom broju kompanija diljem svijeta, u potpunosti poremetio planove. Umjesto povećanja prihoda i prvog profita nakon izbijanja pandemije Dara je povukao financijska predviđanja za ovu godinu uz upozorenje na velike potencijalne gubitke.

Koliko je zaista bolest COVID-19 utjecala na njihovo poslovanje, saznat ćemo uskoro jer će kompanija 7. svibnja objaviti financijske rezultate za prvi ovogodišnji kvartal. Prema dosadašnjim informacijama, tijekom posljednjih tjedana potražnja za uslugama taksi-prijevoza smanjena je za oko 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, uvelike je porasla potražnja za uslugama dostave hrane, no povećani prihodi od Uber Eatsa ne mogu nadoknaditi velike gubitke glavne grane poslovanja kompanije, taksi-prijevoza.

Kao jedna od posljedica situacije i financijskih gubitaka internetom su počele kružiti informacije o novim otpuštanjima u kompaniji. Uber trenutačno ima oko 27 tisuća zaposlenika, a prema nekim najcrnjim scenarijima, bez posla bi moglo ostati gotovo 5 i pol tisuća ljudi, odnosno oko 20 posto od ukupne radne snage. Iz Ubera novinarima nisu htjeli potvrditi te brojke, no komentirali su kako "kompanija istražuje sve moguće scenarije" s kojima bi kraj krize dočekali u boljoj poziciji od ove u kojoj se trenutačno nalaze.

U traženju svjetla na kraju koronatunela neće im pomoći dosadašnji izvršni tehnološki direktor Thuan Pham, koji je tu poziciju preuzeo prije sedam godina, a nedavno je najavio napuštanje kompanije. Dok Khosrowshahi i ekipa ne pronađu novog CTO-a, njegovu će dužnost obavljati članovi inženjerskog tima koji su dosad radili s Phamom.

Izvor: FOX Business