ESA predstavila novu generaciju astronauta, među kojima je i prvi - paraastronaut

Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva "paraastronaut".

Hina | 24.11.2022. / 08:40

Nova generacija ESA-inih astronauta (Foto: ESA - P. Sebirot)

 Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu je imenovala svog prvog "paraastronauta" u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru.

Agencija koja obuhvaća 22 zemlje priopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

McFall će sudjelovati u studiji izvedivosti osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uvjete je potrebno ispuniti da osobe s invaliditetom sudjeluju u budućim misijama.

Solarna elektrana u orbiti ESA želi imati solarne farme u Zemljinoj orbiti: "Ideja svemirske solarne energije više nije znanstvena fantastika"

Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno, rekao je McFall u intervjuu koji je objavljen na ESA-inoj web stranici.

Pridružit će se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.

Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva "paraastronaut".

Magnetsko polje oko Zemlje VIDEO Pogledajte i poslušajte zastrašujući zvuk Zemljinog magnetskog polja

Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir McFalla kao "velik korak naprijed".

Bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u utjecajnim ulogama doista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše prepreke s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju, rekla je Alison Kerry, voditeljica komunikacija dobrotvorne organizacije.

McFallu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga u dobi od 19 godina. Osvojio je brončanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

McFall, 31-godišnji liječnik, pomoći će inženjerima ESA-e da dizajniraju promjene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj skupini kvalificiranih kandidata, priopćila je agencija.

Asteroidi, ilustracija Astronomi došli do prekretnice: Otkriveno 30.000 asteroida blizu Zemlje, ESA otkrila koliko ih je doista i opasno po nas

Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je znanost za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve, rekao je McFall.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti