eŠkole u praksi: Učenici oduševljeno koriste IKT u nastavi

Vukovarska osnovnoškolci s užitkom koriste IKT u nastavi i lakše uče predmete poput biologije.

Martina Čizmić | 13.06.2017. / 07:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je 2015. godine Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet pokrenula projekt "eŠkole", cilj im je bio uspostaviti sustav digitalno razvijenih škola kroz korištenje informacijsko komunikacijske tehnologije. U međuvremenu je počela prva faza provedbe projekta u koju je uključeno 151 osnovna i srednja škola diljem Hrvatske.

No, kako primjena projekta "eŠkole" zaista izgleda u praksi prezentirali su učenici osnovne škole Dragutin Tadijanović iz Vukovara. Njihovi osmi razredi prezentirali su u Carnetu kako zaista izgleda kad učenici koriste IKT tehnologije u nastavi.

Barbara Sabljak i Hrvoje Karnaš održali su veoma zanimljivu prezentaciju nastave iz biologije tijekom koje su koristili cijeli niz alata iz ePortfolia.

Priču o probavnom sustavu prezentirali su kroz prezentaciju, ali i zanimljiv film koji su učenici sami napravili.

"Puno smo više zapamtili dok smo radili ovu prezentaciju i film nego da smo učili iz knjige. Čak i moja sestra, koja je u srednjoj školi, koristila je našu prezentaciju i film kako bi se prisjetila gradiva iz biologije. I kaže da joj je tako puno lakše", otkrila je Barbara Sabljak, učenica osmog razreda..

Ravnateljica Lidija Miletić s ponosom priča o tome koliko su učenici iz njene škole spremno prihvatili tehnologiju u nastavi.

"Ne samo učenici 8. razreda. Učenici iz 5. razreda radili su dijelove grada kao makete od papira prateći digitalni tekst, da bi potom koristeći 3D naočale napravili virtualnu šetnju kroz rimske gradove o kojima su učili na povijesti", ističe ravnateljica Miletić.

Pohvalila je i učenike, ali i njihove nastavnike koji su bili spremni uhvatiti se u koštac s modernom tehnologijom u nastavi.

"Znate, učitelji vjeruju da može biti bolje i ne boje se mijenjati stvari, a mi dajemo slobodu učiteljima da kreiraju nastavu. No, čini mi se da još uvijek postoji otpor nekih roditelja prema promjenama. Unatoč tome, uspjeli smo dovesti nastavu na razinu 21. stoljeća", ističe ravnateljica Miletić, a Hrvoje dodaje "možda i 22. stoljeća".

Upravo bi takvu, modernu školu, željeli i drugi učenici koji ističu da im je puno lakše učiti kroz izradu filmova i prezentacija, nego da samo "štrebaju". A što poručuju generacijama koje tek dolaze?

"Da se uhvate u koštac i uvedu škole u 21. stoljeće", kažu kroz smijeh vukovarski osnovnoškolci.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti