Esportaši u Kini postaju službena profesija, baš kao i "vozači dronova"

Zanimljivo je kako su Kinezi prepoznali još neke nove profesije. Tako ćemo u budućnosti u Kini imati i "vozače dronova", "instalatere interneta stvari", ali i "tehničare umjetne inteligencije".

Martina Čizmić | 05.02.2019. / 11:02

Gamer (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Bez obzira na to što mislite o esportu, činjenica je da je to industrija koja iz godine u godinu bilježi strelovit rast.

I dok neki još uvijek esport smatraju hobijem ili zabavom za djecu, drugi zagovaraju njegovo uvođenje u program Olimpijskih igara. No Kinezi bi mogli otići i korak dalje.

Prema informacijama koje dolaze iz te, najmnogoljudnije zemlje na svijetu, koja se može pohvaliti i tisućama esportaša, kineska vlada planira esport priznati kao službenu profesiju.

Kineska agencija za testiranje radnih vještina (OSTA) objavila je novu, službenu listu priznatih poslova u Kini. Među njima se našao i profesionalni igrač, odnosno esportaš.

Kako pojašnjavaju, esportaši su "osobe uključene u različite vrste esportskih natjecanja, iskustava i nastupa". Glavni su im zadaci, pojašnjavaju Kinezi, "sudjelovanje u esport natjecanjima, provođenje profesionalnih esport treninga i popratnih aktivnosti, prikupljanje i proučavanje dinamike esport momčadi, sadržaja esport igara i analiziranje esport podataka". Ali i također "sudjelovanje u dizajniranju i planiranju esport igara, iskustva esport igara i sudjelovanje u drugim esport aktivnostima".

Osim profesionalnog gamera, u Kini su prepoznali i profesionalne operatore videoigara, koje opisuju kao osobe uključene u reklamiranje igara, i postojećih i onih nadolazećih.

Zanimljivo je kako su Kinezi prepoznali još neke nove profesije.

Tako ćemo u budućnosti u Kini imati i "vozače dronova", "instalatere interneta stvari", ali i "tehničare umjetne inteligencije".

Mislite li da ćemo ovakva zanimanja ikada vidjeti u Hrvatskoj?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti