EU dao zeleno svjetlo da nam pakete dostavljaju "crni labudovi"

Ideja iza Black Swana je nešto drugačija. Oni žele dio puta paketa, onaj koji provodi u dostavnom kombi vozilu, zamijeniti vožnjom bespilotnom letjelicom.

Martina Čizmić | 01.01.2023. / 09:42

Bespilotna letjelica Black Swan (Foto: Dronamics)

Europska unija odobrila je teretnu dostavu bespilotnom letjelicom. Kako su pojasnili iz Dronamicsa, tvrtke koja želi već ove godine pokrenuti takvu dostavu u Europi, ovo bi trebala biti prva teretna dostava dronom na svijetu.

Iza Dronamicsa stoje dvojica Bugara, braća Konstantin i Svilen Rangelov. Oni tvde da će njihove bespilotne letjelice, Black Swan, moći ponijeti teret poput jednog kombi vozila i prevesti ga preko cijele Europe. Trebao bi moći prevesti do 350 kila tereta, na udaljenosti od 2500 kilometara.

Amazonova bespilotna letjelica Amazon nastavlja s testiranjem dostave budućnosti

Iza braće je cijelo desetljeće istraživanja i razvijanja vlastitih letjelica. Inspiracija im je bio Amazon i njegov pokušaj direktne dostave paketa malim dronovima.

No, ideja iza Black Swana je nešto drugačija. Oni žele dio puta paketa, onaj koji provodi u dostavnom kombi vozilu, zamijeniti vožnjom bespilotnom letjelicom.

Planiraju koristiti već postojeće aerodrome diljem Europe, čak i one najmanje, kako bi što brže i lakše doveli pakete do krajnjih korisnika.No, njihovi dronovi neće dostavljati do kućnih vrata. Više će služiti za prebacivanje paketa do skladišta i udaljenih lokacija.

Većina aerodroma bliža je krajnjim korisnicima od primarnih distribucijskih centara, što ih čini prikladnima za dostavu isti dan, smatraju braća.

Lijekovi, ilustracija Tehnologija spašava živote: MSD dronovima distribuira lijekove u krizna područja

Želimo početi s rutama koje su najmanje rizične, kao što su one iznad vode, istaknula su braća Rangelov i pojasnila da im je u planu krenuti s dostavama na Medietaranu, primjerice u Grčkoj i Cipru.

Ambiciozni planovi obuhvaćaju izgradnju njihovih bespilotnih letjelica u Njemačkoj, korištenje ekološkog goriva te prve letove već ove godine. Hoće li to pokrenuti i novi trend u Europi i omogućiti krajnjim primateljima da svoj paket prime isti dan kad su ga naručili? Braća Rangelov tvrde da hoće. 

 Izvor: Interesting Engineering

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti